Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

”Netissä pelottaa, että teen jotain väärin” – Seniorit yhä innokkaampia hakemaan opastusta

Ikäihmisten tarve opastukseen tietotekniikassa kasvaa vauhdilla, kun yhä useammat palvelut siirtyvät verkkoon. Toiset hakevat apua yleisesti tietokoneen käyttöön, ja toiset haluavat keskustella esimerkiksi tietyistä sovelluksista.

Pentti Arvela opastaa Margit Tyrjyä netin käytössä Turun SenioriJelpissä.
Pentti Arvela opastaa Margit Tyrjyä netin käytössä Turun SenioriJelpissä. Kuva: Jussi Kallioinen / Yle
Olga Pihlman
Avaa Yle-sovelluksessa

Ikäihmiset opiskelevat tietokoneen käyttöä aiempaa innokkaammin. Senioreita nettiasioissa neuvovan Turun SenioriJelpin ovi käy tiuhaan tahtiin.

Tänä vuonna Turun SenioriJelpistä oppia on hakenut jo 1 600 henkeä. Kasvua kysynnässä on ollut reilusti. Myös Margit Tyrjy on tullut hakemaan opastusta netin käyttöön.

– En käytä vielä pankkiyhteyksiä netissä. Pelkään, että painan jotain väärin. Sähköpostia kyllä käytän ja luen lehtiä netistä, sanoo Margit Tyrjy.

– Pankkiasiat kyllä kannattaisi opetella, vinkkaa Pentti Arvela, joka opastaa Tyrjyä.

Tyrjy ei ole yksin netin käytön epävarmuuden kanssa.

Kaikki menee nykyään e-palveluihin. Tuntuu olevan oletus, että ihmiset käyttävät palveluita netin kautta.

Seija Arve

– Monet senioriraukat pelkäävät vieläkin koneita. Ja mitä sitten tapahtuu, kun he eivät enää pääse pankkiin muuten kuin netissä, ihmettelee Arvela.

– Netissä pelottaa se, että jokin menee väärin. Ja kun siellä on niin paljon kaikkea, että menee sekaisin siitä, missä on, kuvailee Margit Tyrjy.

– Kaikki menee nykyääne-palveluihin. Tuntuu olevan oletus, että ihmiset käyttävät palveluita netin kautta, pohtii myös atk-neuvoja hakeva Seija Arve.

Turun SenioriJelpissä annetaan ohjausta atk-asioissa.
Turun SenioriJelpissä annetaan ohjausta atk-asioissa. Kuva: Jussi Kallioinen / Yle

Seniorilta tukea seniorille

Turun SenioriJelpissä atk-opetusta antavat seniori-ikäiset opastajat.

– On hyvä, että opettajat täällä ovat samanikäisiä kuin me, jotka haemme neuvoja. He ymmärtävät, miksi emme ole käyttäneet nettiä niin paljon, kuvailee Seija Arve.

– On hyvä, että tässä näytetään ja kerrotaan yhdessä asiat. Eikä tämä ole sellaista ammattilaisen apua, jossa oletetaan, että kun nopeasti kerrotaan asia, niin se menee heti perille, hän kiittelee.

Toiset kysyvät, mitä tapahtuu, jos painan tästä laitteen keltaisesta napista. Toinen taas tulee kysymään vinkkejä eri sovelluksista.

Pentti Arvela

Turussa, Uudenmaankadulla sijaitsevasta SenioriJelpistä haetaan apua monenlaiseen tietokone- ja nettipulmaan. Toiset hakevat SenioriJelpin atk-ohjauksesta apua yleisesti tietokoneen käyttöön, toiset haluavat keskustella esimerkiksi tietyistä sovelluksista.

– Täällä käy niin sekalaista seurakuntaa. Toiset kysyvät, mitä tapahtuu, jos painan tästä laitteen keltaisesta napista. Toinen taas tulee kysymään vinkkejä eri sovelluksista.

– Yhä on hyvin suuria eroja siinä, millaisia taitoja ikäihmisillä on tietokoneiden kanssa, kuvailee Pentti Arvela.

Suosittelemme sinulle