Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hevonen voi osoittaa ratsastajan henkiset ongelmat

Ratsastaminen perustuu luottamukseen hevosen ja ratsastajan välillä. Mahdotonta harrastuksesta tekevät ihmisen muutoshaluttomuus ja eläimen kaltoinkohtelu.

Ratsukkoja lumessa.
Kuva: Rubra / EPA
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Western Trainingin yrittäjä Sanna Onkamo opettaa lännenratsastuksen lisäksi myös perinteistä ratsastamista. Oli kyseessä kumpi muoto tahansa, niin harrastuksessa korostuu helppous. Lopputuloksessa ratsastajan pitäisi pystyä liikuttamaan hevosen jalkoja yhtä helposti kuin omia jalkojaan.

– Silloin ratsastajan pitää olla henkisesti tasapainossa itsensä kanssa, että hän pystyy luottamaan itseensä ja hallitsemaan tunnetilansa. Eli jos ratsastajalla on huono päivä, niin hän ei anna sen näkyä. Hevosen kanssa pitää pystyä toimimaan hallitusti ja järkevästi ilman, että omat tunteet vaikuttavat siihen mitä teet hevosen kanssa.

– Se näkyy yhteistyönä, jossa hevosen ei tarvitse pelätä. Sen voi saavuttaa myös ihminen, joka harvemmin ratsastaa, koska hevonen oppii tuntemaan ihmisen. Sitten on olemassa hevosia, joilla on niin vahva itseluottamus, että ne voivat toimia tilanteessa kuin tilanteessa oikeastaan kenen kanssa tahansa, sanoo Onkamo.

Hevonen haluaa tehdä sitä mitä ratsastaja haluaa sen tekevän.

Sanna Onkamo

Harrastuksesta voivat tehdä mahdottoman ihmisen muutoshaluttomuus tai eläimen kaltoinkohtelu. Mutta ratsastaja voi kehittää itseään hevosen avustuksella.

– Ihmisen ajatusmaailma voi kääntyä hevosten kanssa toimiessa. Eläin peilaa tosi paljon ihmistä. Eli jos on jotain omia heikkouksia ja epävarmuuksia ja sinulla on epävarma hevonen, niin silloin on hankalaa. Itsensä kehittäminen lähtee hevosen kautta, joka voi näyttää mahdolliset ongelmat, joita ihmisellä on. Tarvitaan rohkeutta kohdata ne, summaa Sanna Onkamo.

– Hevonenhan kommunikoi elekielellä, se aistii ihmisen jännitteet, eleet ja ilmeet. Hevoset ovat ylipäätään herkempiä lukemaan kehonkieltämme, ja se on taito, johon ihminen ei ikinä pysty.

Hevonen toimii ilman pakottamista

Lännenratsastus lähtee Sanna Onkamon mukaan siitä että se ei perustu pakottamiselle.

– Hevonen haluaa tehdä, mitä ratsastaja haluaa sen tekevän. Eläin myös luottaa, että se osaa tehdä niitä asioita, joita ihminen pyytää tekemään. Tuomme asiat pieninä palasia, jotta eläin voi kokea onnistumisen tunteita.

Jos on jotain omia heikkouksia ja epävarmuuksia ja sinulla on epävarma hevonen, niin silloin on hankalaa.

Sanna Onkamo

– Ratsastamme löysillä ohjilla, ja tavoite on, että hevonen toimii kaikissa tilanteissa ilman pakottamista. Hevosen pitää pystyä turvautumaan ihmiseen, jos joku tilanne on vaikka turvaton sille.

Lännenratsastus eroaa tavallisesta ratsastuksesta siten, että siinä hevonen on rennommassa asennossa. Myös ohjastuntumassa ja varusteissa on eroja.

– Hevonen on jalostettu niin, että se voi kantaa itseään matalammassa muodossa, kuvailee Sanna Onkamo.

Suosittelemme sinulle