Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Schjerfbeckin arvoteos Suomeen – kuuluisa sitruuna-asetelma huudettiin Helsinkiin

Sothebyn huutokaupassa Lontoossa myytiin tänään arvotauluja. Suomalaisittain kiinnostavimpia kohteita olivat Helene Schjerfbeckin teokset. Reitzin säätiö huusi omistukseensa asetelman Sitruunoita visakoivukulhossa (1944).

Helene Schjerfbeckin maalaus
Helene Schjerfbeckin asetelman Sitruunoita visakoivukulhossa hinnaksi tuli noin 600 000 euroa. Kuva: Sotheby´s
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

– Olemme todella tyytyväisiä. Oli pelättävissä, että hinta nousee, mutta se pysyi kohtuullisena: 440 000 puntaa (noin 600 000 euroa). Maalaus on kyllä sen arvoinen hyvinkin, iloitsee Reitzin säätiön hallituksen jäsen, asiantuntija Leena Lindqvist.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) alkoi maalata sitruunoita ja visakoivukulhoa vuonna 1934, mutta taiteilija viimeisteli työn vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

– Sen jälkeen hän maalasi vain muutaman asetelman, joissa hedelmät ovat jo ikään kuin lähestyvää kuolemaa ennakoiden tummuneita ja ylikypsiä. Sitruuna-asetelmassa tulevat esiin taiteilijan herkkyys ja elinvoimaisuus erinomaisella tavalla.

Teos oli 1950-luvun taitteessa näytteillä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Vuonna 1956 se oli osa Suomen Schjerfbeck-kokoelmaa Venetsian biennaalissa. Viimeiset vuosikymmenet teos on ollut Ruotsissa.

Lindqvist pitää tärkeänä, että maalaus saadaan vihdoin suomalaisten nähtäville. Asetelma komeilee pian Reitzin säätiön museossa Helsingissä.

– Sotheby's toimii varsin ripeästi kuljetuksessa. Tuskin ennen joulua ehtii, mutta varmasti heti vuodenvaihteen jälkeen saamme sen seinälle yleisön nähtäville.

Korkeampaan hintaan varauduttiin

Keskiviikkona Reitzin säätiön edustajat, Leena Lindqvist ja museojohtaja Jaana Cawén kärkkyivät nimenomaan sitruuna-asetelmaa Lontoossa. He saivat huomata, että suomalaistaiteilijan työt kiinnostavat suurta yleisöä ja keräilijöitä kansainvälisesti.

– Kyllä hän on suomalaisista taiteilijoista kaikkein kiinnostavin, ja olimme varautuneet korkeampaankin hintaan, Lindqvist kertoo.

Helene Schjerfbeckin maalaus
Schjerfbeckin Vaaleatukkainen tyttö meni anonyymille ostajalle lähes miljoonalla eurolla. Kuva: Sotheby´s

Sotheby's huutokauppasi yhteensä neljää Schjerfbeckin taulua. Merkittävin niistä oli Vaaleatukkainen tyttö vuodelta 1916. Se meni anonyymille ostajalle lähes miljoonalla eurolla. Maalauksen kääntöpuolella on luonnos mieshahmosta, joka esiintyy taiteilijan huipputeoksessa Kuvakudos (1914).

Lisäksi kaupan olivat Miekkailija (1924) ja Liinatukkainen poika (1878), jotka jäivät tällä kertaa myymättä.

Vajaat kymmenen vuotta sitten Sothebyn huutokaupassa myytiin Schjerfbeckin Tanssiaiskengät (1882) kolmella ja puolella miljoonalla eurolla.

Suosittelemme