Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Joulukuusikauppias pelkää, että kuusia ei riitä kaikille

Rovaniemellä pitkään joulukuusia kaupannut kuusiviljelijä Sauli Palosaari pelkää, että kaikille asiakkaille ei riitä joulukuusia. Kuusien korjaus on ollut hidasta ja moni kuusi on jouduttu jättämään pystyyn, koska suopursuruoste-sienitauti on pilannut monet kuuset tänä vuonna.

Sauli Palosaari esittelee joulukuusta Katriina Korteniemelle
Kuusiviljelijä Sauli Palosaari esittelee joulukuusta Katriina Korteniemelle Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Kuusiviljelijä Sauli Palosaari esittelee joulukuusta Katriina Korteniemelle. Sauli Palosaarta haastattelee Jyri Tynkkynen. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa
Sauli Palosaari myy joulukuusia Katriina Korteniemelle
Kuusiviljelijä Sauli Palosaari, Katriina Korteniemi, kaksi paketoitua joulukuusta ja jouluusien paketointilaite Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Rovaniemeläinen Sauli Palosaari viettää kohta 30-vuotistaiteilijajuhlia joulukuusikauppiaana. Palosaarella on vakiintunut asiakaskunta, mutta tänä vuonna on tullut paljon uusia asiakkaita.

Asiakkaat kertovat tulleensa ostamaan kuusen kauppiaalta, kun omasta metsästä ei löytynytkään sopivaa.

– Se suopursuruoste on tuhonnut suuren osan kuusista, että mullakin piti viljelmällä erittäin tarkkaan valikoida. Siellä saattoi olla ihan vierekkäin, että toinen oli aivan tuhoututnut ja toinen oli selmmonen, että voi ottaa.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen kertoo, että suopursuruostetta on ollut poikkeuksellisen paljon viime vuosina alueella, joka yltää Keski-Suomesta lähes kuusen pohjoisismmille esiintymisalueille. Lapissa suopursuruoste on vaivannut enemmän Länsi-Lapin kuusikoissa, ja idässä tilanne on vähän parempi.

Riittääkö kaikille kuusia?

Kuusiviljelijä Palosaari pelkää, että kaikille asiakkaille ei riitä kuusia.

– Olen koettanut varata vanhoille asiakkaille kuuset, ja jos tulee paljon uusia asiakkaita, niin toivottavasti kelit lauhtuu, että minä voin hakea lisää kuusia. Mutta jos pakkanen menee pariinkymmeneen asteeseen, niin niiden kuusien hakeminen on ongelma, koska niitä ei voi siinä pakkasessa pakata.

Palosaari muistuttaa, että parin kymmenen asteen pakkasessa kuusi muuttuu "lasitavaraksi", eli sen oksat katkeavat helposti siirrettäessä tai pakatessa. Kuusen neulaset eivät myöskään kestä pitkää ajoviimaa pakkasessa.

Suosittelemme