Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Miina Supisen Mantelimaa on painajainen joulusta

Miina Supinen halusi kirjoittaa maailman kamalimmasta joulusta, jossa kaikki menee pieleen. Sen hän sijoitti Mantelimaahan, joka on kammottava ostosrysä. Siellä vallitsee ikuinen joulu. Irvikuvamaisessa Mantelimaassa aikuisille on strippariklubi ja lapset saavat syödä karkkia koko ajan.

Kirjailija Miina Supinen tunnustaa, että hänelle joulu on vuoden pahin päivä. Siksi Mantelimaa ei ole aivan perinteinen joulukirja. Seppo Puttonen ja Nadja Nowak haastattelevat.
Nadja Nowak,
Seppo Puttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Romaanin kirjoittaminen lähti omista joulutraumoista. Kyllä joulussa on paljon mukaviakin puolia, mutta siinä on liikaa ulkoapäin saneltua, Supinen sanoo.

– Miksi meidän pitäisi vuoden pimeimpänä jaksaa järjestää suuri, lämmin perhejuhla? Pieni kansalaistottelemattomuus sallittakoon. Jos ei halua juhlia, niin ei ole pakko, kritisoi Supinen.

Mantelimaa onkin kaupallista joulua vastaan.

– Jos joulu viedään niin huippuun, että se on pelkkää ostamista ja piinaa, niin mihin me olemme joutuneet, kun emme osaa enää kuin ostaa ja kuluttaa, Supinen ihmettelee.

Mantelimaa on mielikuvituksellinen ja hauska. Romaani on tuttua Miina Supista, jollaista olemme kuulleet esimerkiksi Radio Suomen Orvokki Leukaluun tarinoissa.

Miina Supinen kirjoittaa myös vakavista aiheista, kuten kerskakulutuksesta, ja hän on huolissaan ympäristöstä. Romaanin lämmin opetus on, että ihmiset voivat välittää toisistaan ilman jouluakin.

Suosittelemme sinulle