Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vasemmistoliitto: EU ei vaadi Metsähallituksen yhtiöittämistä

Vasemmistoliiton mukaan EU ei vaadi Metsähallituksen yhtiöittämistä. Kilpailuasioista vastaava EU-komissaari Margrethe Vestager vastasi näin vasemmistoliiton tekemään kysymykseen.

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager EU-komission päämajassa Brysselissä 22. huhtikuuta 2015.
EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager EU-komission päämajassa Brysselissä 22. huhtikuuta 2015. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasemmistoliiton mukaan EU ei vaadi Metsähallituksen yhtiöittämistä. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ja europarlamentaarikko Merja Kyllönen tekivät asiasta kirjallisen kysymyksen kilpailuasioista vastaavalle EU-komissaarille Margrethe Vestagerille.

Vestager vastasi, että EU-lainsäädäntö ei vaadi erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta. Komissaarin mukaan valtiolla on oikeus tarjota metsiin liittyviä palveluja Metsähallituksen kautta, mutta se ei saa antaa etuuksia Metsähallitukselle tai muille tahoille eikä suosia mitään tahoa Metsähallituksen kautta.

Valtiontukisääntöjen tarkoituksena on Vestagerin mukaan välttää kilpailun vääristyminen metsänhoitoa koskevilla markkinoilla, kuten hakkuutoiminnassa.

Europarlamentaarikko Kyllösen kysymys oli: Pakottaako EU-säädöstö tai Euroopan komission aiemmat päätökset muuttamaan Suomen Metsähallituksen organisaation nimenomaan yhtiömuotoon, jos kilpailuneutraliteetti kyetään turvaamaan muuten, tai ovatko muut EU-maat muuttamassa kansallista lainsäädäntöään Euroopan komission vaatimuksesta siihen suuntaan, että valtion hallinnoimassa metsätaloustoiminnassa ainoastaan yhtiömuoto olisi mahdollinen?

Heti Tiilikaiselle

Komissaarin vastaus tuli vasemmistoliitolle kesken torstaina käydyn metsähallituslain lähetekeskustelun. Kansanedustaja Markus Mustajärven (vas.)mukaan komissaarin vastaus esitettiin hetimiten maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.), mutta Tiilikainen ei kommentoinut sitä.

– Hienoa, että saimme selvyyden ennen valiokuntakäsittelyn alkamista, kansanedustaja Jari Myllykoski sanoo tiedotteessaan.

Mustajärven ja Myllykosken mukaan vastaus antaa liikkumatilaa hallituspuolueille, koska nyt on selvää, että EU ei vaadi yhtiöittämistä.

Suosittelemme sinulle