Njuike sisdoaluide

Suomi sai nuhteita YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoijalta – "Metsähallituslakiluonnos uhkaa saamelaisten oikeuksia"

Jos metsähallituslaissa ei ole erillisiä, saamelaisia suojelevia säädöksiä, heikentää laki tuntuvasti Suomen saamelaisten oikeuksia maahan, omaan kulttuuriinsa ja perinteisiin elinkeinoihinsa, varoitti erityisraportoija Victoria Tauli-Corpuz torstaina Genevessä.

Eamiálbmotvuoigatvuođaid erenoamášraporterejeaddji Victoria Tauli-Corpuz igorot-álbmogis Filippiinnain.
YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoija Victoria Tauli-Corpuz. Kuva: JC McIlwaine / UN Photo
Anne Aikio

YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoija Victoria Tauli-Corpuz nuhtelee Suomea saamelaisten polkemisesta metsähallituslakiuudistuksen valmistelussa.

Tauli-Corpuz toi asian esille torstaina Genevessä. Erityisraportoija kertoi olevansa syvästi huolissaan saamelaisten puutteellisesta huomioimisesta.

– Suomen hallituksen metsähallituslakiluonnos ei enää takaa saamelaisille oikeuksia perinteisiin elinkeinoihin, maihin ja resursseihin. Nämä asiat olivat mukana metsähallituslakiesityksessä vielä vuonna 2014, huomautti Tauli-Corpuz Genevessä.

"Suomi rikkoo YK:n alkuperäiskansajulistusta"

Alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoijan mielestä Suomen valtio ei ole noudattanut metsähallituslain valmistelussa YK:n alkuperäiskansajulistusta, jonka se on itse hyväksynyt.

– Toivon, että lain uudistamisessa otettaisiin huomioon, että saamelaiskäräjillä ja kolttien kyläkokouksella on ollut rajallinen mahdollisuus osallistua neuvotteluprosessiin, mikä on vastoin YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen (UNDRIP) (siirryt toiseen palveluun) artiklaa 19, painotti Tauli-Corpuz Genevessä.

– Valtioiden pitää kuulla alkuperäiskansoja ja varmistaa, että heillä on oikeus vapaaseen ja tietoon perustuvaan ennakkosuostumukseen, ennen kuin uusia lakeja ja hallinnollisia toimenpiteitä hyväksytään ja toteutetaan, Tauli-Corpuz viittaa UNDRIP:n artiklaan.

"Tulee hankaloittamaan saamelaisten tilannetta Suomessa"

Tauli-Corpuz pelkää, että metsähallituslakiluonnos tulee toteutuessaan tuntuvasti heikentämään saamelaisten asemaa Suomessa.

– Jos laissa ei ole erillisiä säädöksiä, jotka suojelevat saamelaisia, heikentää laki merkittävästi heidän oikeuksiaan. Se vaikuttaa erityisesti saamelaisten oikeuteen nauttia kulttuuristaan ja jatkaa perinteisten elinkeinojensa parissa – ja tulee tulevaisuudessa rajoittamaan saamelaisten oikeuksien tunnustamista heidän perinteisesti omistamiinsa ja käyttämiinsa maihin, varoittaa alkuperäiskansojen oikeuksien erityisraportoija Victoria Tauli-Corpuz.

YK:n ihmisoikeustoimiston englanninkielisen tiedotteen asiasta voi lukea kokonaisuudessaan täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia