Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijat pääsevät Pirkanmaalla vähitellen patjoilta sänkyihin

Sänkyjen saamista on hidastanut kova kysyntä ja toimittajien kilpailutus. Patjamajoituksesta on nyt päästy suurimmaksi osaksi eroon.

Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Turvapaikanhakijoiden oloja on saatu kohennettua monin paikoin Pirkanmaan vastaanottokeskuksissa ja hätämajoitustiloissa. Syksyn ajan monet turvapaikanhakijat ovat nukkuneet lattialla patjoilla, kun sänkyjen toimitus on viivästynyt eri syistä.

Tampereen kaupungin hätämajoitustiloihin sänkyjä on saatu jo kiitettävästi. Tampereen Multisillan hätämajoituskeskuksen kaikilla noin 60 asukkaalla on nyt sänky. Myös Koukkuniemen Lehtelässä osa turvapaikanhakijoista on päässyt pois patjoilta ja saanut sängyn nukkumasijakseen.

– Pyrimme vähentämään lattiamajoitusta niin paljon kuin mahdollista, toteaa Tampereen kaupungin hätämajoitustoiminnan johtaja Taru Herranen.

Kaikkiaan Tampereen kaupunki on tilannut keskuksiinsa 300 sänkyä kotimaiselta valmistajalta. Sänkyjen toimittajan kilpailuttaminen on hidastanut makuupaikkojen hankkimista.

Lisäksi Tampereelle turvapaikanhakijoina tulleita lapsiperheitä on pyritty siirtämään hätämajoitustiloista asuntoihin.

Tampereen kaupungin hätämajoituskeskuksissa on tällä hetkellä noin 500 turvapaikanhakijaa. Herrasen mukaan Maahanmuuttoviraston kanssa on sovittu, että näitä keskuksia ylläpidetään ainakin toukokuun 2016 loppuun. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan turvapaikanhakijoita siirretään varsinaisiin vastaanottokeskuksiin.

Vastaanottokeskusten ruuhka hellittänyt hieman

Monissa SPR:n vastaanottokeskuksissa odotetaan edelleen sänkytoimituksia. Tilanne on parantunut syksystä, kun Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on hiipunut syksyn ruuhkaviikkoihin verrattuna.

Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa vanha juhlasali on saatu pois patjamajoituskäytöstä, kun turvapaikanhakijoiden määrää on saatu vähennettyä 250:een yli 350 henkilöstä. Varsinaisesti Punkalaitumella olisi 200 paikkaa.

Kangasalalla Kaivannon vastaanottokeskuksessa on nyt majoittuneena nyt 360 turvapaikanhakijaa, kun enimmillään keskuksessa asui yli 400 ihmistä. Turvapaikanhakijoita on siirtynyt Kaivannosta muun muassa Pälkäneen kunnan vuokra-asuntoihin.

Yle Tampere seuraa maanantaina jouluun valmistautumista Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa.

Suosittelemme sinulle