Hyppää sisältöön

Veikö voro lapsesi pelirahat? Suomen laki ei tunne vielä virtuaalisia varkauksia

Verkkopeleissä liikkuu oikeita rikollisia, jotka voivat käden käänteessä kaapata pelaavan nuoren vaivalla hankitun omaisuuden. Jopa suurten peliyhtiöiden peleissä voi joutua varkauden uhriksi. Suomessa ei ole vielä lainsäädäntöä virtuaalisiin varkausiin.

Tietokonepelaaminen
Verkkopelaaminen on suosittu harrastus Kuva: Niina Javanainen / Dataday
Katariina Poranen

Useissa nykypäivän elektronisissa peleissä on mukana moninpeliominaisuus, jonka ansiosta pelaajat voivat pelata ja kommunikoida keskenään.

Yhteisölliseksi kokemukseksi tarkoitetussa ominaisuudessa piilee myös vaara: joissakin peleissä ihan oikeat rikolliset voivat rikkoa ja varastaa toisen tavaroita tai pelirahaa.

Kun varkauksia tapahtuu, kannattaa aina ehdottomasti ottaa yhteyttä pelintekijään.

Miika Huttunen, Pelaaja-lehden päätoimittaja

– Peleissä on menty siihen, että ihmisellä voi olla virtuaalista omaisuutta. Heti, kun niillä on arvoa tai niiden hankinta vaatii kovasti työtä, yrittävät jotkut hyötyä niistä. Se on puhtaasti rikollista toimintaa, sanoo Pelaaja-lehden päätoimittaja Miika Huttunen.

"Lainsäädäntö ei pysy perässä"

On olemassa pelejä, kuten EA Sportsin vuosittain päivitettävien FIFA-jalkapallopelien sarja, joissa pelaaja voi rakentaa unelmajoukkueen pelatakseen sillä verkossa toisia vastaan. Vaikka Ultimate Team -pelimuodossa joukkueen voi kasata ilmaiseksikin, jotkut käyttävät sen rakentamiseen satoja, jopa tuhansia euroja.

FIFA-peleissä rikos tapahtuu usein niin, että pelaajan tili hakkeroidaan, hakkeri laittaa joukkueen pelaajat myyntiin, ottaa kaupoilla saadut rahat ja siirtyy seuraavaan uhriin.

– Yhdysvalloissa ja Aasiassa lainsäädäntö on jo reagoinut tähän, siellä virtuaalinen omaisuus rinnastetaan oikeaan omaisuuteen. Suomessa ilmiö on niin tuore, ettei lainsäädäntö ole pysynyt ihan perässä, Miika Huttunen sanoo.

Huttusen mukaan ilmiö on silti Suomessakin yllättävän yleinen. Yllättävää on myös, etteivät Electronic Artsin kaltaiset suuret peliyritykset ole saaneet ilmiötä kuriin.

– Kun varkauksia tapahtuu, kannattaa aina ehdottomasti ottaa yhteyttä pelintekijään. Pelaavalle jälkikasvulle kannattaa sanoa, että jos omituisia tilanteita tulee, pitää niistä heti kertoa, Miika Huttunen toteaa.

Suosittelemme sinulle