Hyppää sisältöön

Nato lähettää sotakoneita ja laivoja Turkkiin

Nato haluaa varmistaa, ettei Turkin ja venäjän välillä tapahdu uusia välikohtauksia. Turkkiin lähtee ainakin Awacs-valvontakoneita.

Naton Awacs tiedustelukone. Kuva: Oliver Berg / EPA

Sotilasliitto Nato on sopinut sotilaslentokoneiden ja -laivojen lähettämisestä Turkkiin. Naton tarkoituksena on tukea Turkin ilmapuolustusta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti uutistoimisto Reutersille, että kyseessä on puolustuksellinen toimenpide.

Turkin ilmavoimat ovat vahvat. Nato haluaa kuitenkin varmistaa, ettei Turkin ja Venäjän välillä enää tapahtu uusia välikohtauksia, Stoltenberg kertoi. Turkin ilmavoimat ampui marraskuussa alas venäläisen rynnäkkökoneen, minkä seurauksena maiden välit ovat äärimmäisen huonot.

Nato-maat alkavat seuraavaksi pohtia, millaista kalustoa Turkkiin lähtee. Stoltenberg mainitsi, että tukipakettiin kuuluu ainakin Awacs-valvontakoneita.

Awacs-koneet toimivat lentävinä johtokeskuksina ja niiden avulla voidaan välittää informaatiota maassa, laivoissa ja lentokoneissa oleville komentajille. Stoltenbergin mukaan Awacsien avulla saadaan Syyrian tilanteesta parempi kuva. Awacs-koneiden tutkat yltävät 400 kilometrin päähän.

Lisäksi Turkin rannikolle lähetetään saksalaisia ja tanskalaisia sotalaivoja, jotka ovat parhaillaan harjoituksissa itäisellä Välimerellä.

Suosittelemme sinulle