Kauppa kävi vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä joulu joululta paremmin, kunnes vuodesta 2012 lähtien joulukulutus on laskenut.
– Alennusmyynnit alkavat aikaistua aina vaan, toteaa edunvalvontapäällikkö Tuula Loikkanen Kaupan liitosta.
– Tärkein syy on se, että kaupoissa on käyty vähemmän viime vuosien aikana. Ihmiset eivät ole niin innokkaasti shoppailleet kuin aiemmin.
– Alennusmyynneillä yritetään houkutella ihmisiä kauppoihin ja ostamaan myös muita kuin alennusmyyntituotteita.
Alennusmyynneillä yritetään saada ihmisiä ostamaan myös muita kuin aletuotteita.
Kun aiemmin joulukauppa lisäsi myyntiä 25 %, niin nykyään joulumyynti tuo kaupan kassaan 20 % enemmän kahisevaa tavanomaiseen myyntikuukauteen verrattuna.
Vaikka rahaa olisi, sitä ei käytetä kuluttamiseen
Loikkasen mukaan ihmisillä olisi rahaa, mutta epävarma ilmapiiri on lisännyt kuluttajien varovaisuutta: Nekin, joilla olisi varaa, eivät rahaa käytä entiseen mallliin. Myös ne, joiden työpaikka ei ole vaarassa kadota, ovat arkoja käyttämään rahaa.
– Tiedetään, että ihmisillä on rahaa, eli kuluttamisen ei pitäisi olla siitä kiinni.
– Kulutushaluttomuus näkyy puheissa, joissa meillä menee huonosti ja että on mahdollista menettää työpaikka. Tällainen puhe luo epävarmuutta ja epävarmuus on aina heijastunut kaupankäyntiin.
– Yleensä taantumassa myös sellaiset ihmiset, joilla ei ole pelkoa työpaikan menettämisestä, ostavat hiukan vähemmän.
Kipin kapin kauppaan?
Mitä kuluttajan pitäisi siis tehdä? Juosta kiireen vilkkaan kauppaan ja alkaa tuhlata?
– Sitähän kauppa tietenkin toivoisi, Loikkanen naurahtaa.
Nyt otetataan vähän takkiin ja tulevaisuudessa on taas paremmat näkymät
– Meille kuitenkin kaikkein tärkeintä olisi se, että hallitus tekisi sellaisia päätöksiä, että tämä talouslasku loppuisi.
Kaupan liiton mukaan kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen tulee osaltaan lisäämään kaupankäyntiä. Toisaalta palkkoihin ja lomarahoihin kaavaillut leikkaukset vähentävät kulutukseen käytettävissä olevaa rahaa.
– Kun taloustilanne alkaa parantua, se vaikuttaa myös kotimarkkinoihin. Hyväksymme sen, että nyt otetaan hiukan takkiin ja ehkä tulevaisuudessa olisi paremmat näkymät.
"Joulun ja juhannuksen jälkeisten alennusmyyntien kulta-aika on ohi"
Kaupankäynti ja markkinointi ovat myös muuttuneet vuosien saatossa: kaksi kertaa vuodessa toistuvat alennusmyynnit eivät enää ole tätä päivää.
– Tietynlainen kampanjatyylinen markkinointi on lisääntynyt. Kampanjoitahan on ollut koko syksyn. On Black Friday -kampanjoita, isänpäiväkampanjoita, pikkujoulukampanjoita ja niin edelleen.
– Aikaisempien vuosien kaksi kertaa vuodessa pidettyjen alennusmyyntien kulta-aika on ohi.
– En yhtään vähättele sitä, etteikö joulun ja juhannuksen jälkeinen myynti olisi tärkeää, mutta se ei ole enää niin määräävässä asemassa kuin aiemmin. Erilaisilla kauppaketjuilla on vuoden mittaan hyvin erityylisiä kampanjoita. Alennusmyyntien sykli on hiukan rikkoutunut.
Enää ei osteta vain ostamisen vuoksi
Kulutushaluttomuuden taustalla voi piillä myös kuluttajien aito huoli esimerkiksi ympäristöstä ja lisääntynyt kiinnostus eettiseen kuluttamiseen ja aineettomiin lahjoihin.
– Kuluttajat haluavat ostaa tavaroita, joista he tietävät, että vastaanottaja haluaa ne. Kuluttajien ajatusmaailmaan ei enää kuulu se, että ostetaan mitä tahansa kunhan ostetaan. Nyt halutaan ostaa vain sellaista, millä on merkitystä.
Lahjakortin ostaminen pukin konttiin on tietenkin yksi keino varmistaa se, että lahjan saaja voi ostaa itselleen sellaisen tavaran tai palvelun kuin itse haluaa.