Hyppää sisältöön

Tähtien sodan ensi-ilta oli tunteikas kokemus suomalaiselle Chewbacca-näyttelijälle: "Nauroin, huusin, itkin"

"Kannattaa aina uskoa itseensä. Se vain palkitaan sitten lopuksi", sanoi Joonas Suotamo, suosikkihahmo Chewbaccaa näytellyt koripalloilija, Ylen aamu-tv:ssä.

Joonas Suotamo.
Uusimmassa Tähtien Sota -elokuvassa karvaisen Chewbaccan asun alta löytyy yli 2-metrinen suomalainen koripalloilija Joonas Suotamo. Joonas kertoi aamu-tv:ssä, miten hän pääsi mukaan maailmankuuluun elokuvaan.
Esa Koivuranta

Uuden Tähtien sota -elokuvan Lontoon-ensi-ilta oli suosikkihahmo Chewbaccaa näytelleelle suomalaiskoripalloilija Joonas Suotamolle tunteellinen kokemus, Suotamo sanoi Ylen aamu-tv:ssä tänään maanantaina.

– Mä nauroin, mä huusin, mä itkin, hän kuvaili viimeviikkoista ensi-iltaa.

– Istuin [Chewbaccan alkuperäisnäyttelijän] Peter Mayhew’n ja hänen vaimonsa vieressä, tyttöystävänikin oli siinä vieressä. Se oli äärimmäisen tunteellinen kokemus, niin kuin elokuvakin. En tule ikinä unohtamaan sitä fiilistä.

Suotamo jakoi Chewbaccan roolin Mayhew’n kanssa. Hän ei saa vieläkään kertoa, missä kohtauksessa näyttelee Mayhew ja missä hän itse.

Suotamolta kysyttiin aamu-tv:ssä, tunnistaako hän itse ne kohtaukset, joissa esiintyy.

Se oli äärimmäisen tunteellinen kokemus, niin kuin elokuvakin. En tule ikinä unohtamaan sitä fiilistä.

Joonas Suotamo

– Haluaisin sanoa, että olen tehnyt niin hyvää työtä, että kukaan ei tule tunnistamaan sitä. Chewbacca on Chewbacca, millään muulla ei ole mitään väliä. Mielestäni se on toissijainen juttu, Suotamo vastasi kysymykseen.

Kuvaukset olivat kuin "yhtä vuoristorataa"

Uusimman Star Wars: The Force Awakens -elokuvan koekuvaukset olivat pitkä prosessi, Suotamo muisteli.

– Meniköhän siinä neljä–viisi kuukautta ennen kuin sai lopullisen vastauksen. Lähtien valokuvista ja videoista, sen jälkeen tapaamiset ja muut. Siinä oli paljon odottelua. Helpotus oli suuri, kun sai tietää, että rooli oli saavutettu.

Suotamolla oli kuvaustenkin aikana tiukka vaitiolovelvollisuus eikä hän saanut paljastaa, mitä oli tekemässä. Millaista tuo aika oli?

– Olen aina ollut vähäeleinen Facebookissa. Siitä oli hyötyä tässä, Suotamo totesi ja jatkoi:

– En hirveästi julkistellut matkoja Lontooseen, vaan elin siinä mielessä aika syrjäytynyttä elämää.

Itse kuvauspäivät alkoivat odottelulla, Suotamo sanoi. Hän istui "fiiliksissä" ja odotti, pääseekö kameroiden eteen.

Joskus tuli päiviä ja sitä odotti eikä mitään tapahtunut. Mutta sitten kun pääsi, se oli kuin yhtä vuoristorataa, huvipuistoajelua.

Joonas Suotamo

– Joskus tuli päiviä ja sitä odotti eikä mitään tapahtunut. Mutta sitten kun pääsi, se oli kuin yhtä vuoristorataa, huvipuistoajelua. Se oli todella hauskaa tekemistä.

Chewbacca on äärimmäisen lojaali, joskus itsepäinenkin "karvaturri", Suotamo luonnehti roolihahmoaan. Hän sanoi, että sai paljon vinkkejä Chewbaccan toiselta näyttelijältä eli Peter Mayhew’lta.

– Hän oli usein myös katsomassa, jos ei sattunut olemaan kohtauksessa ja minä olin. Hän oli siellä antamassa vinkkejä, Suotamo kiitteli.

"Nyt tuntuu hyvältä"

Suotamo on kertonut, että häntä oli aina kiinnostanut näyttelijän ura, mutta hän ei ollut pitänyt sitä mahdollisena, koska on niin pitkä. Chewbaccan roolissa tuosta pituudesta oli kuitenkin hyötyä.

Miltä tämä tuntui?

– Nyt tuntuu hyvältä. Kannattaa aina uskoa itseensä. Se vain palkitaan sitten lopuksi, Suotamo vastasi kysymykseen aamu-tv:n haastattelussa.

Suosittelemme sinulle