Käytetyn auton ostajalla on mahdollisuus ja oikeus saada kattavampia tietoja auton historiasta kuin mitä autoliikkeet usein antavat.
Monilla merkkiautoilla on nykyään käytössä sähköinen huoltohistoria, joka sisältää auton mukana tulevaa huoltokirjaa huomattavasti tarkemmat tiedot. Kun huoltokirjaan merkitään vain määräaikaishuollot, huoltohistoriasta selviävät myös muut autoon tehdyt korjaukset ja kolaritiedot.
Asiakkaalle tietojen saaminen ei välttämättä ole aivan yksinkertaista, sillä monet autotalot kieltäytyvät tietojen luovuttamisesta varsinkaan kirjallisena. Esimerkiksi kuopiolaisissa autoliikkeissä tietoja ei luovuteta lainkaan kirjallisesti lakiin vedoten.
– Jos asiakas kysyy korjaushistoriaa, meillä on velvollisuus kertoa ostajalle, mitä autolle on historian aikana tehty. Mutta varsinaista tulostetta ei asiakkaalle anneta, kertoo Kuopion Autokaupan myyntipäällikkö Jarmo Hytönen.
Auton aikaisempaa elämää ei voi antaa kirjallisena asiakkaalle.
Kari Miettinen
Myös Autotalo Veljekset Laakkosessa ja Autoliike Miettisessä myyjät voivat käydä auton historiaa läpi liikkeessä. Kirjallisena tietoja ei kuitenkaan anneta. Autotalojen käsityksen perusteella sellainen olisi tietosuojalain vuoksi mahdollista ainoastaan aiemman omistajan suostumuksella.
– Tämä perustuu lakiin, jonka mukaan emme voi luovuttaa esimerkiksi tietoja siitä, minä päivänä asiakas on meillä asioinut. Ne on meidän ja asiakkaan välisiä asioita. Auton aikaisempaa elämää ei voi antaa kirjallisena asiakkaalle, näin meille on esimerkiksi Skodan maahantuoja ohjeistanut. Me voidaan kyllä kertoa tiedot vaikka mutteri mutterilta, jos asiakas niin haluaa, tulkitsee Autoliike Miettisen johtaja Kari Miettinen.
Autoliikkeillä jopa velvollisuus luovuttaa tietoja
Autotalojen käytäntö on herättänyt paljon ihmetystä esimerkiksi netin keskustelupalstoilla. Keskusteluissa on noussut esiin myös se, että joissain autoliikkeissä tietoja ei luovuteta asiakkaille edes suullisesti.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ihmettelee autoliikkeiden käytäntöä, sillä hänen mukaansa tietojen luovuttamiselle ei ole esteitä ainakaan tietosuojapuolella. Aarnion mukaan lähtökohtana tällaisissa tilanteissa on kuluttajasuojalaki ja se, että aina tavaranmyynnissä pitää kertoa kaikki olennainen asia tuotteesta.
– Olen yllättynyt miten nihkeästi autoliikkeet luovuttavat näitä tietoja. Autoalan keskusliitto on tehnyt jo 15 vuotta sitten säännöt, joiden mukaan autoliikkeillä on oikeus ja tietyissä tilanteissa jopa velvollisuus luovuttaa tiedot. Velvollisuus voi koskea esimerkiksi myyjää, joka haluaa omasta halustaan hankkia ne, Aarnio toteaa.
Aarnion mukaan lainsäädäntö ei kuitenkaan suoraan määritä, miten luovutuksen pitäisi tapahtua.
– Tiedot voidaan antaa myös suullisesti, jos se palvelee tarkoitustaan. Mutta totta kai autoliikkeen myyjällä on velvollisuus kertoa, mitä sillä ajoneuvolla on oikein tehty ja missä kunnossa se on. Ei tässä pitäisi mitään tietosuojaongelmaa olla.
"Edellisen omistajan lupaa ei tarvita"
Useiden autoliikkeiden mukaan tiedot ovat luovutettavissa vain silloin, jos auton edelliseltä omistajalta saadaan lupa. Osa liikkeistä ei anna edes aiemman omistajan puhelinnumeroa, vaikka auton tiedot saa nopeasti tilattua myös Trafilta parin euron maksulla.
Autoalan Keskusliiton lakiasianjohtaja Timo Niemi sanoo, että korjaustietojen luovuttamiseen ei missään nimessä tarvitse olla edellisen omistajan lupaa silloin, kun autoliike on auton myyjänä.
Ei tässä pitäisi mitään tietosuojaongelmaa olla.
Reijo Aarnio
Autoliikkeiden myyjällä on kauppalain ja kuluttajasuojalain mukainen velvollisuus antaa asiakkaalle autosta kaikki tiedot, jotka voivat vaikuttaa kaupantekoon. Tiedot on oikeus luovuttaa kirjallisesti ja suullisesti. Asiakkuuteen liittyviä tietoja ei kuitenkaan voi luovuttaa.
– Jos autoliike on ajoneuvon myyjänä, ei tietojen luovuttamiseen tarvita edellisen omistajan lupaa. Eri asia on, jos käytettyä autoa myy yksityinen henkilö, Niemi kertoo.
Niemen mukaan kaupanteon yhteydessä pitää ehdottomasti kertoa ainakin myynnissä olevan auton kolarihistoria. Lisäksi autoliikkeiden velvollisuuteen kuuluu luovuttaa tiedot kaikista tehdyistä huolloista, mittarilukemista ja auton korjauksista.
Yksityisiä henkilöitä koskevat erilaiset säännöt. Samoin jos autoliike ei ole mukana auton myynnissä, ei sen tarvitse luovuttaa tietoja sitä kysyville. Tällöin riittää, että asiakas saa ne tiedot, jotka sisältyvät myös huoltokirjaan. Esimerkiksi kolarikorjauksista, jotka eivät näy huoltokirjassa, ei tarvitse tietoja luovuttaa.
Huoltohistoria voi kertoa merkittäviä tietoja
Autoliikkeissä käytettyjen autojen historiatietoja ei kuitenkaan välttämättä jaella, ellei ostaja osaa niitä itse vaatia. Ja harva vaatiikaan.
– Aika vähän huoltohistoriaa kysytään. Joskus joku kysyy ja kyllä me ne sitten käydään yhdessä läpi, mutta tietoja ei anneta mukaan. Jos on kolareita ajettu, ne kerrotaan, koska asiallisesti hoidettuina niillä ei ole auton hintaan vaikutusta, kertoo autotalo Veljekset Laakkosen vaihtoautopäällikkö Tapani Roivainen.
Vaikka auton huoltokirja kertoo pääsääntöisesti, että huollot on tehty ja auto on kunnossa, voi huolto- ja korjaushistoria antaa merkittäviäkin lisätietoja.
– Joskus on käynyt niin, että on joutunut historiasta etsimään kilometrejä, kun on herännyt epäilys, että kilometrejä on muutettu jossakin portaassa. Sitten onkin yhtäkkiä havaittu, että autolla olikin monta vuotta sitten ajettu paljon enemmän kuin sinä päivänä, kun sitä on myyty, kertoo Kuopion Autokaupan korjaamopäällikkö Erkki Laitinen.
Auton huoltokirjassa näkyvät pääasiassa tehdyt määräaikaishuollot, mutta esimerkiksi laturin tai muun osan hajoaminen on nähtävillä ainoastaan huoltohistoriasta. Monilla automerkeillä on jo omat sähköiset huoltohistoriajärjestelmät.
Ajoneuvon huoltohistoriatietojen luovuttamiseen saattaa olla tulossa muutoksia parin vuoden päästä, kun EU:n yleinen tietosuoja-asetus tulee voimaan.