Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ruoka-avun antamisesta kasvamassa jo kansanliike – Evirakin tyytyväinen

Sen jälkeen kun Evira helpotti vapaaehtoisjärjestöjen ruuan jakelua koskevia ohjeita, on ruoka-apu saanut monin paikoin siivet alleen. Esimerkiksi Vaasassa kauppojen lahjoittamaa ylijäämäruokaa jaetaan jo neljässä pisteessä yhteensä 6000 kiloa kuukaudessa.

Leipäjono.
Leipäjonot kasvavat. Vaasassa joulun alla ruoka-avun tarve on lisääntynyt. Kuva: Jussi Laine / Yle
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan Ruoka-apu aloitti toimintansa maaliskuussa. Aluksi kauppojen ylijäämäruokaa jaettiin avuntarvitsijoille yhdessä pisteessä, mutta toiminta on laajentunut nopeasti. Nyt jakelupisteitä on jo neljä ja viidettä etsitään.

Kauppoja ringissä on mukana viitisentoista ja vapaaehtoisia reilusti yli sata.

– Toiminta on saanut siivet alleen, iloitsee Vaasan Ruoka-apu -yhdistyksen varapuheenjohtaja ja toiminnan liikkeelle panija Mauri Öljymäki.

Öljymäki kertoo, että eri puolille Suomea on syntynyt vastaavanlaista vapaehtoistoimintaa niin tiuhaan tahtiin, että nyt ruoka-apuyhdistyksille puuhataan jo valtakunnallista katto-organisaatiota.

Tarvitaan hyvä organisaatio

Hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka jakavat säännöllisesti ruoka-apuna helposti pilaantuvia elintarvikkeita, kuuluvat elintarvikevalvonnan piiriin. Mauri Öljymäen mukaan toiminnan pyörittäminen edellyttää runsaasti vapaaehtoistyövoimaa ja tiukkaa organisoitumista.

– Jakelemme ruokaa joka kuukausi kuutisen tuhatta kiloa ja tavoitamme 1200 avuntarvitsijaa. Näyttää siltä, että ruoka-avun tarve kasvaa koko ajan.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisi pari vuotta sitten ohjeistuksen, joka mahdollistaa aikaisempaa monipuolisemman ruuan tarjoamisen apua tarvitseville.

Sekä ylijäämäruokaa lahjoittavilla kaupoilla että vapaaehtoisjärjestöillä on nyt selkeät pelisäännöt eikä niiden tarvitse joka käänteessä miettiä vastuukysymyksiä tai toiminnan laillisuuden rajoja. Eviran ylitarkastajan Pirjo Korpelan mukaan ohjeistus tuli selvästikin tarpeeseen ja on helpottanut käytännön toimintaa.

– Eviran tavoitteena on helpottaa ruuan jakelua. Siinä ei ole mitään järkeä, että ruokaa menee roskiin, sanoo Korpela.

Pakastaminen tuo käyttöikää

Eviran ruoka-apuohje toi vapaaehtoisjärjestöille joitakin helpotuksia verrattuna kaupalliseen toimintaan. Pilaantumisherkät ruuat voidaan pakastaa ennen viimeisen käyttöpäivän umpeutumista ja luovuttaa eteenpäin kahden kuukauden ajan.

Lisäksi ruoka-avun tarjoaja voi valmistaa lämpimiä ruokia elintarvikkeista vielä niiden viimeisen käyttöpäivän jälkeisenä päivänä.

– Näiden muutosten seurauksena ruoka-apuna jaetavien elintarvikkeiden valikoima on selvästi monipuolistunut, toteaa Korpela.

Eviran tavoitteena on ohjeistaa toimintaa siten, että ruokahävikin määrää saadaan vähennettyä. Vielä paljon ruokaa päätyy jätteisiin.

Pirjo Korpelan mukaan Eviran näkövinkkelistä katsottuna kauppojen ylijäämäruuan jakelu toimii nyt hyvin. Jatkossa on suunnitelmissa helpottaa vielä elintarvikkeiden kuljetukseen liittyviä ohjeita.

Suosittelemme sinulle