Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Fifan Sepp Blatter ja Michel Platini suljettiin jalkapallosta kahdeksaksi vuodeksi – aikovat valittaa päätöksestä

Fifan eettisen komitean mukaan johtajat käyttivät asemaansa väärin. Jalkapalloliiton hyllytetty puheenjohtaja Sepp Blatter ja Euroopan jalkapallojohtaja Michel Platini aikovat valittaa päätöksestä.

Fifan hyllytetty johtaja Sepp Blatter saapui maanantaina tiedotustilaisuuteen Zürichissä Sveitsissä sen jälkeen, kun hänet oli suljettu kahdeksaksi vuodeksi jalkapallosta.
Fifan hyllytetty johtaja Sepp Blatter saapui maanantaina tiedotustilaisuuteen Zürichissä Sveitsissä sen jälkeen, kun hänet oli suljettu kahdeksaksi vuodeksi jalkapallosta.
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan eettinen komitea kielsi Sepp Blatteria ja Michel Platinia toimimasta kahdeksaan vuoteen jalkapallon parissa. Komitean mukaan Fifan johtaja Blatter ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja Platini ovat käyttäneet asemaansa väärin.

Päätös astuu voimaan välittömästi. Kiellon lisäksi johtajat saivat sakkoja. Blatter ja Fifa ovat olleet keskellä paisuvaa korruptioskandaalia toukokuun lopusta lähtien. Fifa hyllytti Blatterin ja Platinin toiminnastaan lokakuussa.

Sepp Blatter sanoi aikovansa valittaa päätöksestä. Hänen mukaansa eettisellä komitealla ei ollut oikeutta käydä Fifan puheenjohtajaa eli häntä itseään vastaan.

– Taistelen itseni ja Fifan puolesta, hän sanoi päätöksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Blatterin mukaan hän voi valittaa päätöksestä Fifan valituselimeen ja kansainväliseen urheilun vetoomustuomioistuimeen, jonka päämaja on Sveitsin Lausannessa. Lisäksi Blatter sanoi voivansa haastaa päätöksen Sveitsin oikeusistuimissa.

Myös Michel Platini sanoi valittavansa urheilun vetoomustuomioistuimeen ja vaativansa korvauksia maineensa pilaamisesta. Platinin mukaan päätös oli ilveilyä, jonka tarkoituksena on tahrata hänen nimensä.

Päätöksen myötä Platinilla on tuskin mahdollisuuksia nousta Fifan puheenjohtajaksi helmikuun lopussa pidettävissä vaaleissa. Euroopan jalkapalloliitto Uefa sanoi olevansa pettynyt Fifan komitean päätökseen.

Selittämätön palkkio

Osallistumiskiellon lisäksi isäksi Blatter sai yli 45 000 euron ja Platini lähes 75 000 euron sakot. Blatter on yhä Fifan puheenjohtaja, mutta hänet hyllytettiin lokakuussa toimestaan.

Komitean mukaan Blatter ja Platini rikkoivat Fifan sääntöjä, jotka koskevat intressiristiriitoja ja luottamusta. Lisäksi Blatter rikkoi lahjoituksia koskevaa pykälää.

Blatter hyväksyi vuonna 2011 kahden miljoonan dollarin palkkion, jonka Fifa maksoi Platinille ilman sopimusta tehdyistä avustajantehtävistä. Molemmat johtajat ovat kieltäneet tehneensä mitään väärää.

– Blatter ei pystynyt osoittamaan mitään laillista perustelua tälle maksulle kirjallisessa lausunnossaan tai suullisessa kuuntelussa, komitea totesi.

Tutkintoja ja korruptioepäilyjä

Sepp Blatter ja Fifa ovat olleet keskellä paisuvaa korruptioskandaalia toukokuun lopusta lähtien. Silloin Sveitsin poliisi pidätti Fifan johtajia Yhdysvaltain pyynnöstä juuri ennen konferenssia, jossa Blatter valittiin jatkokaudelle.

Syyskuussa Sveitsin syyttäjänviranomaiset ryhtyivät tutkimaan myös itse Sepp Blatteria. Fifa hyllytti Blatterin ja Euroopan jalkapalloliiton johtajan Michel Platinin lokakuussa määräajaksi.

Joulukuun alussa Sveitsin poliisi pidätti lisää Fifan johtajia. Blatteria tutkitaan Michel Platinille junaillun palkkion lisäksi Karibian jalkapalloliiton kanssa tehdyistä sopimuksista.

Yhdysvallat epäilee jo 41 entistä ja nykyistä jalkapallojohtajaa sekä heidän yhteistyökumppaneitaan korruptiosta. Korruptioepäilyt liittyvät jalkapallo-otteluiden televisiointioikeuksiin, lipunmyyntiin ja maailmanmestaruuskisojen isäntämaiden valintaan.

Joulukuussa Yle selvitti, kuinka Sepp Blatterin veljenpoika Philippe Blatter oli tehnyt miljoonaomaisuuden Fifa-sopimuksilla.

Fifan korruptioepäilyt ulottuvat vuosikymmenien päähän.

Yle TV1 esittää maanantaina kello 19 Fifan korruptioskandaalia käsittelevän BBC:n tuottaman dokumentinPanorama: Tähtäimessä Blatterin Fifa. Ohjelma on katsottavissa myösYle Areenassa.

Sepp Blatter ja Michel Platin.
Michel Platini (oik.) onnitteli Sepp Blatteria toukokuun lopussa, kun hänet oli valittu uudelleen Fifan johtajaksi. Blatter ilmoitti aikovansa erota neljä päivää myöhemmin. Kuva: Michael Buholzer / AFP

Suosittelemme