Hyppää sisältöön

Espanjan vasemmistopuolueet eivät tue konservatiivien hallitusta

Konservatiivinen kansanpuolue sai eniten paikkoja parlamentissa, mutta se ei saanut enemmistöä paikoista.

Mariano Rajoy juhlii vaalivalvojaisissa Madridissa.
Mariano Rajoy juhli kansanpuolue PP:n vaalivalvojaisissa Madridissa sunnuntaina. Kuva: Jose Jordan / AFP
Mikko Kuusisalo

Espanjan molemmat suuret vasemmistopuolueet sanoivat maanantaina, etteivät ne tue nykyisen pääministerin Mariano Rajoyn hallitusta.

Rajoyn konservatiivinen kansanpuolue PP sai sunnuntain vaaleissa eniten ääniä ja 123 paikkaa parlamentissa. Se ei kuitenkaan saanut enemmistöä paikoista.

Sosialistit saivat historiansa huonoimmasta vaalituloksesta huolimatta 90 paikkaa parlamenttiin ja toinen suuri vasemmistopuolue kolmanneksi vaaleissa tullut Podemos 69 paikkaa.

– Jotta epäilystäkään ei olisi: Podemos ei aio aktiivisesti tai passiivisesti sallia PP:n hallitusta, Podemosin puoluejohtaja Pablo Iglesias sanoi lehdistötilaisuudessa.

Myös sosialistipuolue sanoi, ettei se tue Rajoyn muodostamaa hallitusta. Sosialistit myöntävät, että Rajoy on etusijalla hallituksen muodostajaksi, mutta heidän mielestään vaalitulos tarkoittaa sitä, että kansa haluaa muutosta.

– Espanja on äänestänyt muutoksen puolesta. Nyt on PP:n vuoro yrittää muodostaa hallitus, mutta sosialistit äänestävät Rajoyta ja PP:tä vastaan, sosialistipuolueen puoluesihteeri Cesar Luena sanoi.

Aiemmin maanantaina Podemosin johtaja Pablo Iglesias oli vielä sanonut olevansa huolissaan siitä, että sosialistit aikoo muodostaa koalitiohallituksen kansanpuolueen kanssa.

Suosittelemme sinulle