Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kaavoitus voi jumittua liito-oravan papanaan – apu uudesta lasertekniikasta

Liito-oravien pesäpuita on perinteisesti etsitty metsiä samoamalla. Nyt suojellun pikku-nisäkkään elinalueiden kartoitus onnistuu toimistosta käsin laserteknologian ansiosta. Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen kehittämästä menetelmästä hyötyvät sekä liito-oravat että ihmiset.

Liito-orava
Liito-orava on uhanalainen eläin. Kuva: Petri Vironen / Yle
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Uhanalaisten liito-oravien määrä on kasvanut Espoossa nopeasti, ja niin kasvaa myös Espoon kaupunki. Sekä ihmiset että liito-oravat tarvitsevat toimivan elinympäristön liikenneyhteyksineen, mutta kaupunkisuunnittelu voi tyssätä metsästä löytyneeseen liito-oravan papanaan.

Ihmisen ja liito-oravan etujen ei enää välttämättä tarvitse olla ristiriidassa, sillä Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen maisema-arkkitehdit keksivät keinon, jonka avulla molemmat nisäkkäät saavat reviirinsä.

Aiemmin kaavoitukseen haluttuja metsiä on samoiltu jalan, kun niistä on etsitty liito-oravien papanoita. Nyt sama homma käy kätevästi toimistosta käsin uuden lasertekniikan ansiosta.

– Tietokoneen ja teknisen sovelluksen kautta on pystytty tekemään näkyväksi sitä, mitä ihmissilmä ei helposti havaitse, eikä kaikkiin paikkoihin päästä kulkemaankaan, kertoo maisema-arkkitehti Mikla Koivunen.

Liito-oravien liikkeet noudattavat matemaattista mallia

Liito-oravat liitävät puusta toiseen yli kymmenen metrin korkeudessa. Liidettävän matkan pituus voi olla korkeintaan kolme kertaa lähtö- ja laskeutumispisteiden korkeusero.

– Liito-oravien liikkeet noudattavat tiettyä matemaattista mallia, jota pystytään tutkimaan algoritmisellä analyysillä, Koivunen sanoo.

Tiiviissä kaupunkiympäristössä sekä liito-oravien reittien että pesäpuiden säilyminen on tärkeää. Kun liito-oraville pystytään laskemaan vaihtoehtoisia yhteyksiä liikkumiseen, lajin selviytymismhahdollisuudet paranevat, ja kaupungile tärkeät kaavoitushankkeet voivat edetä.

– Meillä on liito-oravia melkein kaikkialla espoossa, joten tämä liittyy kaikkiin meidän kaavoitushankkeisiin ja nopeuttaa niitä.

Analyysityökalun Espoolle kehitti Gispo Oy.

Suosittelemme