Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Jyväskylästä toiseen – Leijona-sentterin oppikoulu NHL:ään

Nuorten Leijonien sentteri Julius Nättinen on esimerkki siitä, miksi NHL-seurat haluavat varaamiensa pelaajien hakevan tuntumaa Kanadan junioriliigoista.

Julius Nättinen
Julius Nättinen, Barrie Colts. Kuva: Yle
Riku Salminen
Avaa Yle-sovelluksessa
Barrie muistuttaa paljon Jyväskylää.
Barrie muistuttaa paljon Jyväskylää. Kuva: Yle

Sata kilometriä Torontosta pohjoiseen löytyy kaupunki, joka muistuttaa yllättävän paljon Jyväskylää. Suomiserkun tapaan Barrie on 130 000 ihmisen kaupunki järven rannalla. Jääkiekko on ykköslaji ja molemmissa kaupungeissa kaukalossa viilettää Nättisiä.

Julius Nättinen on jyväskyläläisen kiekkokatraan kuopus. Isoveljet Jussi ja Joonas sekä serkku Topi ovat jo miesten peleissä marinoituneet ja luoneet omaa ammattilaisuraansa.

Myös Julius olisi voinut jäädä Jyväskylään pelaamaan miesten pelejä, mutta tie vei ansiokkaan viime kauden jälkeen Kanadaan, Barrie-nimiseen varjo-Jyväskylään, jossa pelataan Kanadan junioriliiga OHL:ää.

- Tavoite on NHL:ssä ja ajattelin, että tämä on hyvä steppi tähän väliin, Barrie Coltsin hevoslogopaitaa kantava Nättinen kertoo.

- Halusin oppia pohjoisamerikkalaisen pelitavan, ettei sitten joudu loikkaamaan suoraan niihin ympyröihin. Ja tämä oli Ducksin puoleltakin toive, että tulisin tänne pelaamaan, 18-vuotias keskushyökkääjä sanoo.

”NHL rakastaa tätä liigaa”

Viime kaudella Nättinen pelasi jo miesten pelejä. Ehjä kausi Mestiksessä, JYP-Akatemiassa sekä piipahdus liiga-JYPin riveissä säväyttivät. Myös alle 18-vuotiaiden MM-kisat ja iso rooli hopeajoukkueessa herättivät viimeistään kykyjenetsijät. Anaheim varasi Nättisen kesällä toisella kierroksella ja sorvasi tälle myös sopimuksen.

- Saan pelata täällä isoja minuutteja hyvien pelaajien kanssa. Ja hyvin samanlaista kiekkoahan tämä on kuin NHL:ssä, Nättinen sanoo.

Julius Nättinen
Kuva: Yle

Vastuuta tosiaan tulee. OHL:ssä joukkueet pelaavat 68 runkosarjaottelua. Välillä kolme peliä kolmeen päivään matkustuksineen laittaa nuoret aikamoiseen testiin. Ja se on tarkoituskin.

- Monet pelaajat, ei vain hän, ovat aika väsyneitä näissä tilanteissa, kun pelataan ja matkustetaan paljon. Pitää vain tottua taistelemaan rasituksen läpi, siksi NHL rakastaa tätä liigaa, Barrie Coltsin valmentaja Dale Hawerchuk virnistää.

- Julius on iso ja taitava. Hän näkee jään todella hyvin. Hänellä on hyvä laukaus ja silmää pelin tekemiselle. Kokonaispaketti on kunnossa, mutta kuten niin monelle eurooppalaiselle, tottuminen rankkaan pelirytmiin on suurin juttu, Hawerchuk painottaa.

NHL-legendan opissa

OHL:ssä parhaat pelaavat paljon. Nättinenkin helposti yli 20 minuuttia/peli. Välillä hän on ylivoimat jäällä alusta loppuun.

- Eihän tämä mikään helppo pala ole, kun nämä ovat kovatempoisia pelejä. Itsellä on hyvä, että olen pelannut maajoukkueturnauksia, niin on tullut pelattua putkeenkin pelejä aika paljon. Mutta täällä tempo on kova, niin on siihen vielä itselläkin totuttelemista, Nättinen puntaroi.

- Kun Juliuksella on kokoa ja kroppaa, niin hänen pitää voittaa enemmän kaksinkamppailuita. Hänellä on taito muuttaa pelin kulkua. Hän osaa tehdä peliä ja luistella hyvin. Niitä asioita pitää vain tapahtua johdonmukaisemmin. Tätä NHL:ssä seurat haluavat juuri omilta pelaajiltaan, Hawerchuk painottaa.

Nättinen saa nimensä myös Barrien hallin kunniatauluun.
Nättinen saa nimensä myös Barrien hallin kunniatauluun. Kuva: Yle

Ja koutsi tietää kyllä, mistä puhuu. Hawerchuk oli NHL:ssä aikansa supertähtiä. Sentteri paukutti tulokaskaudellaan 103 pistettä ja Hall of Fameen valittu hyökkääjä iski urallaan kaikkiaan 1409 pistettä 1188 runkosarjan ottelussa.

Maineteot Winnipeg Jetsin (nyk. Arizona Coyotesin) organisaatiossa on palkittu pelinumeron jäädyttämisellä Bobby Hullin, Thomas Steenin ja Teppo Nummisen numeroiden tapaan.

”Taitotaso ajoittain Liigan tasolla”

Nättinen oli syksyllä Anaheimin leirillä ja säväytti muutamaan otteeseen. Maali harjoitusottelussa nosti otsikoitakin. OHL:ssä NHL:n tavoille opetteleva isokokoinen (188 cm) taitopelaaja on tietoisestikin muokannut pelityyliään pienessä kaukalossa.

- Aikaisemmin olen ehkä maalipaikassa yrittänyt vielä sitä syöttöä. Nyt laukausta on pitänyt käyttää tosi paljon ja täällä myös vaaditaan sitä, Nättinen arvioi.

Nuori mies on siviilissä varsin rauhallinen. Ei ujo, mutta enemmän tarkkailijaluonne. Nämä piirteet näkyvät ajoittain myös pelissä. Ja näissä on myös suurimmat kehityksen paikat.

- Räjähtävyyttä luisteluun ja kroppaa pitää käyttää enemmän. Mutta on näitäkin tullut omaan peliin, Nättinen toteaa.

Nyt Barriessa Nättinen on tehnyt 24 otteluun 10 maalia ja 32 pistettä. Viime vuonna Mestiksessä hän iski 11 maalia ja 29 pinnaa.

- Pelitaito ja pelikäsitys täällä on tosi korkea. Mielestäni parempi kuin Mestiksessä. Liigassa on fyysisyyttä enemmän, mutta täällä on tosi taitavia pelaajia. Ehkä se taitotaso on täällä välillä liigan tasolla. Helpostikin, nuorukainen puntaroi.

- Täällä nämä pelit vähän vaihtelevat. Pelit kärkiporukoita vastaan ovat todella kovia. Vauhtia, kamppailua ja taitoa kyllä riittää. Toisaalta jos taas tulee peräpään joukkueita vastaan, niin pelin taso saattaa vähän lopahtaa.

Suosittelemme