Hyppää sisältöön

Uusi tutkimus lintujen muuttoliikkeistä – 30 vuodessa 37 kilometriä pohjoiseen

Helsingin yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan lintujen siirtymisessä lämpeneville alueille on suuria eroja. Tutkimuksessa seurattiin 128 lintulajin pesintää suhteessa lämpötilaoloihin. Se perustuu lintuharrastajien 1970-luvulta lähtien keräämään aineistoon.

Kanadanhanhia kerääntyy muuttomatkaa odottelemaan. Kuva: Heli Tolvanen

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen lintujen populaatiot eivät siirry yhtä nopeasti kuin ilmasto-olojen muutoksen perusteella voisi olettaa.

Linnut ovat siirtyneet pohjoiskoilliseen keskimäärin 37 kilometriä eli noin puolitoista kilometriä vuodessa 1980-luvulta 2010-luvulle. Samanaikaisesti lajeille sopivat ilmasto-olot ovat siirtyneet keskimäärin peräti 186 kilometriä.

Koillista kohti ovat siirtyneet erityisesti metsässä elävien lajien ja Suomessa talvehtivien lintujen populaatiot. Esimerkiksi metsien kuusi- ja hömötiaisten sekä pikkukäpylintujen painopiste on siirtynyt yli 150 kilometriä pohjoiseen.

Muuttolinnuilla ja maatalousympäristössä viihtyvillä lajeilla siirtymissuunnassa on puolestaan runsaasti vaihtelua, ja osa lajeista on siirtynyt kohti länttä ja luodetta.

– Metsälajeilla löytyy sopivaa elinympäristöä halki koko Suomen, jolloin elinympäristö ei rajoita lajien leviämistä samalla tavalla kuin pelloilla elävillä lajeilla, kommentoi akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Tutkimus antaa viitteitä myös siitä, että ympäri vuoden Suomessa pysyvät lajit pystyisivät paremmin seuraamaan myös talviaikaista ilmastonmuutosta toisin kuin muuttolinnut.

Suosittelemme sinulle