Tallinnan Telliskiven-alueen Vaba Lava -teatterissa nostellaan kaiuttimia ja valaistusta paikoilleen. Pitkätukkaisten roudarien lomassa puikkelehtii nuoria, jotka eivät malta olla hymyilemättä leveästi. Välillä halataan ja lyödään ylävitosia. Kuin mitkä tahansa muusikot ennen tärkeää keikkaa.
Nuoret ovat punk-bändi Bandemooniumin jäseniä. Kokoonpano koostuu yhdeksästä kehitysvammaisesta virolaisnuoresta.
Nuori on bändikin. Se perustettiin kesällä ja sen alkutaivalta on seurattu Viron television neliosaisessa Punk teraapia -tosielämä-sarjassa. Nuoret löytyivät musiikkiohjaajien avulla kehitysvammaisten oppilaitoksista.
Sarja huipentuu hyväntekeväisyyskonserttiin, joka näytetään Viron televisiossa joulupäivänä. Vaba Lavalla ovat käynnissä konserttitaltioinnin valmistelut. Samalla kyse on Bandemooniumin ensiesiintymisestä livenä.
– Jännittää, laulaja Inge Maiberg myöntää.
– Tavoitteena on, että jos joku meistä unohtaa sanat, niin autamme toisiamme ja jatkamme kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Vaikuttaa terveeltä asenteelta.
Kovasikajuttu iski
Idea televisiosarjaan syntyi sen jälkeen, kun ohjelman luova johtaja, toimittaja Kaidor Kahar näki Pertti Kurikan Nimipäivistä kertovat dokumentin Kovasikajuttu.
– Se iski ytimeen, Kahar kuvaa.
– Olen itsekin ollut mukana bändissä ja aloitin samalla tavoin hyvin punkisti, osaamatta soittaa yhtikäs mitään. PKN:n asenne oli kohdillaan, ja ajattelin, että Virossa on saatava aikaan jotain samanlaista.
Ennen televisiosarjaa Viro eli mukana Pertti Kurikan Nimipäivien Euroviisutaistossa. Virolaiset punkmuusikot kehuivat kilvan trioa.
– Uskon, että Viron yhteiskunta on Bandemooniumille valmis, Kahar sanoo.
– Olin varma, että aiheuttaisimme raivokkaan reaktion, mutta virolaiset ovat ottaneet bändin hyvin vastaan.
Aito asenne
Televisiosarja on kerännyt mukavasti katsojia, Facebook-ryhmässä on paljon jäseniä ja Bandemooniumin ensimmäinen biisi _Kus mu püksid on - Missä housuni _soi virolaisilla radiokanavilla.
Televisiosarjassa bändin mentoreina toimii Viron eturivin muusikoita, kuten folkmetalliyhtye Metsatöllin miehet.
– Oli hienoa, että saimme olla mukana. Mekin jännitimme, mietimme, että pitääkö näitä nuoria kohdella jotenkin eri tavalla kuin niin sanottuja normaaleja ihmisiä, mutta ehei. Heidän asenteensa oli niin aitoa ja todella rockia, että kaikki sujui hyvin, Metsätöllin laulajakitaristi Markus Teeäär kertoo.
– Bandemoonium on helvetin hyvä nimi bändille, ja he keksivät sen itse, hän lisää.
Televisiosarjassa nuoret käyvät tapaamassa myös ohjelman innoittajia, Suomen euroviisuedustajia Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyettä Helsingissä. Virolaisnuoria opetettiin soittamaan samalla metodilla kuin PKN:n poikia, niin sanotuin kuvanuotein, jotka on kehitetty Suomessa.
He ovat jo nyt voittajia
Kaidor Kahar paljastaa, että hän on jo saanut pari yhteydenottoa ennen bändin ensiesiintymistä. Levy-yhtiöt eivät sen sijaan ole vielä heränneet, mutta Kahar ei ole huolissaan. Kyse ei kai lopulta olekaan varsinaisesti musiikkibisneksestä vaan nuorten itsetunnosta.
– Musiikki on väline, jolla nämä nuoret kehittävät itsetuntoaan ja itsevarmuuttaan. He ovat jo nyt voittajia, sillä he ovat tällä projektilla parantaneet sosiaalista asemaansa.
Ohjelmaa ovat tukeneet Tolaram-säätiö sekä Viron sosiaaliministeriö. Ministeriön tuen taustalla on työllistämisohjelma, jolla parannetaan kehitysvammaisten tai liikuntarajoitteisten ihmisten mahdollisuuksia päästä työelämään.
– Jos nuoret ovat kyenneet sitoutumaan bändin ja musiikin tekemiseen puoleksi vuodeksi, kykenevät he sitoutumaan myös työelämään, Kahar sanoo.