Hyppää sisältöön

Susitietojen jakaminen kaikille suututti metsästäjät

Luonnonvarakeskuksen päätös jakaa susihavaintotiedot kaikille halukkaille on hermostuttanut metsästäjiä. Hämeenlinnassa metsästäjät ovat ryhtyneet osa-aikaiseen lakkoon susihavaintojen kirjaamisessa Luonnonvarakeskuksen Tassu-järjestelmään.

Kuva: Hämeen poliisi
Antti Ruonaniemi

Luonnonvarakeskus, Luke, saa tarvitsemansa petohavainnot, siis myös susihavainnot metsästäjiltä. Luke kertoi viime viikolla, että se luovuttaa havainnot lähes korvauksetta kaikille halukkaille.

Samalla Luke unohti kertoa metsästäjille, että se aikoo tehdä näin. Viimeisimmän susikiistan ydinalueella Hämeenlinnan Rengossa metsästäjät hermostuivat Luken toimintaan.

– Olisi ollut vähintäänkin kohteliasta Lukelta kertoa, että näin tehdään, sanoo Suomen Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen Piirin toiminnanjohtaja Pekka Ojala. Siksi me teemme nyt niin, että keräämme havainnot, mutta pidämme ne itsellämme ja laitamme ne sitten myöhemmin kerralla Tassuun, kertoo Pekka Ojala.

Suomen metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pekka Ojala. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Piirin puheenjohtaja Jorma Hacklin ymmärtää metsästäjien suuttumuksensa.

– Liitto on metsästäjien takana tässäkin asiassa, mutta liitto ei ole lähdössä mukaan mielenilmaukseen. Uskon myös, että havaintoasiakin tulee Rengossa hoidetuksi, vaikka viiveellä, sanoo Jorma Hacklin.

Tappelu susista: Luonnonsuojelijat vastaan metsästäjät

Vaikka kumpikaan metsästäjien edustajista ei suostu suoraan sanomaan järjestöjä, jotka heidän mukaansa käyttävät aineistoja väärin, on helppo arvata, että kysymyksessä ovat luonnonsuojelijat tai ainakin osa heistä.

Esimerkiksi Luonnonsuojeluliitto Tapiola on kärkkäästi susien tappamista vastaan. Suomen luonnonsuojeluliitto asettaa sanansa varovaisemmin.

Metsästäjät katsovat, että susien levittäytyminen, etenkin tiheään asutuille alueille aiheuttaa vaaraa ihmisille. Monet asukkaat ovat samaa mieltä.

Suomen metsästäjien liiton Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Jorma Hacklin. Kuva: Eeva Hannula / Yle

– Kyllä metsästäjien mielenilmaisussa on kysymys myös siitä, että he pelkäävät minkälaisen vaaran susien lisääntyminen Rengon seudulla aiheuttaa vaikka lapsille, arvioi Jorma Hacklin.

– Alueelta on löytynyt susien jäljiltä niin paljon eläinten raatoja, että se saa metsästäjät miettimään myös ihmisten turvallisuutta.

Jorma Hacklin haluaisi Tassu -tiedot vain asiantuntijoiden ja päättäjien käyttöön.

– Tässä on pelko siitä, että kun tietoja myydään kaikille, niin niitä tietoja käytetään tietojen kerääjiä ja metsästäjiä vastaan. On olemassa yhdistyksiä, jotka ovat automaattivalittajia kaikissa suden metsästystä koskevissa asioissa, puuskahtaa Jorma Hacklin.

Yle ei saanut Luonnonvarakeskuksen susivastaavia vastaamaan metsästäjien moitteisiin.

Suosittelemme sinulle