Riika väittää, että se on maailman ensimmäisen joulukuusen kotipaikka. Arkistolähteet kertovat, että Mustapäiden veljeskunta, nuorten naimattomien kauppiaiden kilta, toi ensimmäisen joulukuusen Riikaan vuonna 1510.
Mustapäiden veljeskunta halusi juhlistaa vuoden lyhintä päivää, talvipäivänseisausta ja haki suurimman löytämänsä kuusen Väinäjoen rantaan. Ajatuksena oli polttaa kuusi, mutta sen koko huoletti.
Jos sellaisen puun tuikkaisi tuleen, läheiset rakennukset saattaisivat olla vaarassa. Kauppiaat vetäytyivät neuvonpitoon veljeskunnan taloon Raatihuoneentorille.
Tällä välin riikalaiset lapset löysivät suuren kuusen ja alkoivat koristella sitä hedelmin, langoin, olkinukein. Kun kauppiaat viimein olivat saaneet kokouksensa päätökseen, he tulivat ulos vain löytääkseen kuusen kauniisti koristeltuna. Tai ainakin niin tarina kertoo.
– Kuusi oli niin hieno koristeineen, että siitä päätettiin tehdä perinne, sanoo Riian matkailumarkkinoinnista vastaava Anna Blaua.
– Tarina saattaa olla värittynyt, mutta meillä on historiallisia asiakirjoja tapahtuneesta arkistossa.
Tallinnan eriävä mielipide
Tallinna ei ole aivan samaa mieltä naapurimaan pääkaupungin näkemyksestä. Sen mukaan maailman ensimmäinen joulukuusi oli Tallinnan Raatihuoneentorilla jo vuonna 1441. Tosin sekin oli Mustapäiden veljeskunnan tekosia.
Arkistoista on löytynyt kuitti, jossa mainitaan puun kanto. Tämän ajatellaan liittyvän joulukuusen vientiin Mustapäiden talosta Pikk-kadulta Raatihuoneentorille.
Muutama vuosi sitten aiheesta saatiin aikaiseksi pienehkö taistelu Riian ja Tallinnan välillä.
Lopulta lyötiin kättä päälle ja sovittiin, että oli ensimmäinen joulukuusi sitten Riiassa tai Tallinnassa, kyse on kuitenkin vanhasta Liivinmaasta. Alue ulottui nykyisestä Latviasta Viroon.
– Latvialaisten kanssa ei kannata tästä väitellä. Tärkeintä on muistaa, että joulukuusi syntyi Liivinmaalla, josta se levisi muualle Eurooppaan, virolainen historioitsija Jüri Kuuskemaa sanoo.
Berliinissä nähtiin ensimmäinen julkinen joulukuusi vasta vuonna 1780 ja Pariisissa 1865.
Mustapäiden veljeskunta toimi molemmissa maissa, joten loogista on, että Riiassa ja Tallinnassa sillä oli samankaltaiset perinteet.
Kuusi on ollut aina meille pohjoisille kansoille tärkeä puu, joten se sopii hyvin joulun viettoon.
– Kuusi on meillä Pohjolassa pyhä puu ja elinvoiman symboli, koska se on vihreä läpi vuoden, Kuuskemaa muistuttaa.
Riiassa joulukuusia näkee tällä hetkellä ympäri kaupunkia. Kyse on joulukuusireitistä, urbaanista taidenäyttelystä, jossa on yli neljäkymmentä teosta ympäri kaupunkia. Kuuset ovat esillä tammikuun kymmenenteen päivään saakka.