Hyppää sisältöön

Maitotiloilla on takanaan rankka vuosi: Tulot tippuneet ja menot kasvaneet

EU poisti keväällä maitokiintiöt, mikä on aiheuttanut maidon ylituotantoa. Kun Venäjällekään ei voi enää viedä, on maidon tuottajahinta laskenut nopeasti.

Maatalousyrittäjä Pauliina Pakkasmaa.
Maatalousyrittäjä Pauliina Pakkasmaa. Kuva: Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Kulunut vuosi on ollut maitotilallisille poikkeuksellinen. Kun vuosi sitten maidosta maksettiin 43 senttiä litralta, on tuottajahinta tällä hetkellä noin 5 senttiä vähemmän. Korkeimmillaan maidosta maksettiin muutama vuosi sitten, yli 47 senttiä litralta.

– Vuosi on ollut raskas. Epävarmuus tulevasta, maidon hinta ja hankalat sääolosuhteet ovat tehneet työnteon ja elämisen yleensäkin raskaaksi, kuvailee maatalousyrittäjä Pauliina Pakkasmaa.

Grafiikka
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Tänä vuonna toteutunut tukijärjestelmän uudistus on viivästyttänyt tukia ja lisännyt työtaakkaa entisestään. Osa tuista maksetaan tämän vuoden sijaan vasta ensi vuoden puolella.

– Yrität lukea ja perehtyä, mitä haet ja miten haet. Ehdot ja säännöt muuttuvat koko ajan. Neuvojankin käynnin jälkeen vielä muuttui muutama asia. Tuntimäärää en osaa sanoa, mutta turhaa työtä on ollut paljon, kertoo maatalousyrittäjä Mikael Tammirinne.

Osa tiloista ruokatuen tarpeessa

Tilanne on mennyt osalla tiloista niin pahaksi, että esimerkiksi Ylä-Savossa on jouduttu antamaan tiloille kertaluonteista 150 euron ruokatukea. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta kerrotaan, että muutamia konkurssejakin on jo nähty.

– Kaikilla on ollut vaikeuksia, mutta totta kai ne tilat, jotka ovat investoineet viime vuosina, ovat suurimmissa vaikeuksissa, kertoo maitoasiamies Ilkka Pohjamo.

Investointeja ovat viime vuosina tehneet eniten nuoret yrittäjät.

– Siellä on ollut kenties perheen perustamista, omakotitalon rakentamista ja tilanne on heidän kohdallaan todella paha, Pohjamo jatkaa.

Säästämisestä tullut arkea

Tulojen romahtaessa säästöjä on haettu kaikesta mahdollisesta. Moni tilallinen on tehnyt lainajärjestelyjä ja maksanut lyhennysten sijaan korkoja. Uusia investointeja lykätään ja arjen työskentelytapoja pohditaan entistä tarkemmin.

– Pakolliset on tietysti pakko tehdä. Säästöjä haetaan esimerkiksi kunnossapidolla, eli yritetään välttää korjaamisen tarvetta. Sitten tietysti mietitään ihan päivittäisessä työssä, että mistä voi tehostamalla tai muuten muuttamalla aina jonkun verran säästää. Euro päivässä on 365euroa vuodessa, Tammirinne muistuttaa.

Grafiikka
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Maitotiloilla toivotaan, että pohja on tänä vuonna nähty ja että tuleva vuosi olisi parempi. Venäjän kaupan palautuminen olisi lottovoitto, mutta kotimaan kysyntääkin olisi vielä vara kasvattaa.

– Ehdottomasti tärkein, mitä jokainen kuluttaja voi tehdä, on suosia kotimaisia elintarvikkeita. Sillä tekee jo ison vaikutuksen, Pauliina Pakkasmaa kertoo.

Suosittelemme sinulle