Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Britannian terveysviranomaiset pelkäävät "supertippurin" yleistymistä

Britanniassa tippuri on lääkäreiden mukaan nopeasti kehittymässä vastustuskykyiseksi nykyisille antibioottihoidoille.

Kolmiulotteinen tietokonekuva tippurista.
Kolmiulotteinen tietokonekuva tippurista, joka on kehittynyt antibiooteille vastustuskykyiseksi. Kuva: Phanie / REX / AOP
Teemu Toivola
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian terveysviranomaiset ovat huolissaan tippurista, josta viranomaisten mukaan voi tulevaisuudessa kehittyä sairaus, jota ei voida hoitaa. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan sukupuolitautien erikoislääkärit sanovat, että tippuri on nopeasti kehittymässä vastustuskykyiseksi taudin hoidossa käytetyille antibiooteille.

Pohjois-Englannissa todettiin maaliskuussa tippuria, joka oli kehittynyt hyvin vastustuskykyiseksi atsitromysiinille. Atsitromysiini on toinen antibiooteista, joita Britanniassa yleensä käytetään tippurin yhdistelmähoidossa.

Ilmeisesti tippuri on kehittymässä vastustuskykyiseksi antibioottihoidolle osittain siksi, että osa apteekeista on antanut potilaille vain toisen hoidoissa käytetyistä antibiooteista. Tämä on heikentänyt hoidon tehoa.

Jos tippuri onnistuu kehittymään vastustuskykyiseksi nykyisille antibioottihoidoille, tippurista uhkaa kehittyä tauti, johon ei ole hoitoa. Lääkeyhtiöt ovat olleet kitsaita kehittämään uusia antibioottihoitoja. Uusien antibioottien kehittäminen on kallista, ja lyhyet antibioottikuurit tuottavat heikosti.

Antibiooteille vastustuskykyinen tippuri ei ole uusi ilmiö. Muun muassa maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut antibiooteille vastustuskykyisen tippurin yleistymisestä.

Tippuri on gonokokki-bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka voi tarttua suojaamattomassa seksissä. Suomessa melko harvinainen tauti on maailmanlaajuisesti yleisimpiä sukupuolitauteja.

Suosittelemme