Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkija: Aurinko nousee edullisimmaksi energiaksi – varastoinnissa odotetaan läpimurtoa

Edullisin sähkö tehdään tulevaisuudessa auringon avulla. Kokonaan aurinkoenergiaan siirtyminen kestää vielä vuosikymmeniä, arvioi tulevaisuudentutkija Ville Lauttamäki.

Aurinkopaneeleita Kalevan painotalon katolla Oulussa.
Aurinkopaneelit tuottavat sähköä. Kuva: Antti Pylväs / Yle
Kalle Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Aurinkoenergia on nousemassa tärkeimmäksi energialähteeksi, kun maailmalla mennään kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.

Ylijäämäsähköllä voitaisiin tehdä vetyä, jota voitaisiin polttaa esimerkiksi omakotitalojen omissa pikkuvoimaloissa sähköksi ja lämmöksi.

Ville Lauttamäki

Läpimurto on tapahtumassa aurinkoenergian varastoinnissa. Lisäksi aurinkopaneelien hinnat ovat romahtaneet viime aikoina, ja sama kehitys jatkuu edelleen.

Tutkija Ville Lauttamäki Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta Turun yliopistosta arvioi, että muutaman vuosikymmenen kuluttua edullisin sähkö tehdään auringon avulla.

– Tulevaisuudessa näyttäisi lupaavalta teknologialta, että ylijäämäsähköllä voitaisiin tehdä vetyä, jota sitten voitaisiin polttaa esimerkiksi omakotitalojen omissa pikkuvoimaloissa tarpeen tullen sähköksi ja lämmöksi.

– Se on asia, joka pitää ratkaista, jotta uusiutuvat energiamuodot saadaan laajemmin käyttöön. Uskon, että se tullaan ratkaisemaan, Lauttamäki sanoo.

Tekniikka ja ihmisen nokkeluus ratkaisevat monta ongelmaa

Vuonna 2020 voimaan astuva Pariisin ilmastosopimus tarkoittaa Suomelle uutta vähähiilistä teknologiaa ja energiatehokkuutta. Sähköntuotanto on ytimessä senkin takia, että esimerkiksi sähköautot yleistyvät.

Kokonaan aurinkoenergiaan siirtyminen edellyttää, että laitteet ovat erittäin helppokäyttöisiä.

Ville Lauttamäki

Tutkija Ville Lauttamäki ei pidä ongelmana tiukkojakaan päästörajoja tai uusiutuvan energian hyödyntämisen vaatimuksia.

– Ongelma on siinä, jos toimintaympäristö on itse toimijoille jotenkin hankalasti hahmotettava.

Sähköä tuottavia aurinkopaneeleja näkyy jo nyt monien omakotitalojen katoilla. Suuri vallankumous eli omavarainen energiantuotanto ei ole kuitenkaan lähivuosina yleistymässä, sillä aurinkosähkö kaipaa vielä rinnalleen muita energiamuotoja.

– Kokonaan aurinkoenergiaan siirtyminen edellyttää, että laitteet ovat erittäin helppokäyttöisiä.

– Se vaatii edelleen sellaista Pelle Pelottoman asennetta, jotta aurinkoenergiaa saa hyödynnettyä omaan taloonsa tai kesämökkiinsä, Lauttamäki toteaa.

Hän kuitenkin uskoo, että uusiutuvan energian hyödyntämiseen liittyvät ongelmat ovat voitettavissa.

– Tekniikalla ja ihmisen nokkeluudella pystytään ratkaisemaan monenlaisia asioita, kunhan vain maali on selvä.

Esimerkiksi Lounais-Suomessa ollaan jo uuden energiakulttuurin tiellä. Naantalissa monipolttolaitos alkaa syödä kivihiilen ohella kattilassaan myös puuta. Salossa on erikoistuttu led-tekniikkaan ja aurinkopaneeleihin. Vakka-Suomessa biokaasutus on huipussaan ja Porissa tiedetään, miten tuulesta saa voimaa irti.

Suosittelemme sinulle