Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yhä useammat paperittomat tarvitsevat hoitoa ensi vuonna – paperittomien klinikka voi natista liitoksistaan

Helsingin paperittomien klinikka kertoo jo nyt toimivansa resurssiensa äärirajoilla. Suomeen tänä vuonna saapuneet kymmenet tuhannet turvapaikanhakijat saavat turvapaikkapäätöksensä ensi vuoden kuluessa, ja kielteisen päätöksen saaneista tuhansien arvioidaan jäävän Suomeen.

Lääkärin vastaanottohuone paperittomien klinikalla
Lääkärin vastaanottohuone paperittomien klinikalla. Kuva: Yle
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Paperittomien terveydenhoitoon erikoistunut Global Clinic pelkää työmääränsä kasvavan ensi vuonna tuntuvasti pakolaiskriisin vuoksi.

Helsingissä toimivan klinikan mukaan sairasvastaanoton resurssit loppuvat, jos kielteisen turvapaikkapäätöksen jääneet henkilöt päättävät jäädä Suomeen.

Ensimmäiset turvapaikkapäätökset tulevat vuoden vaihteen jälkeen ja on todennäköistä, että paperittomien maahantulijoiden määrä kasvaa tulevina vuosina. Klinikan mukaan ilmiö on jo nähty Ruotsissa, jossa vain puolet niistä, jotka saivat kielteisen turvapaikkapäätösten poistui maasta.

Klinikan arvion mukaan jopa 20 000 paperitonta maahantulijaa voi jäädä Suomeen. Tällä hetkellä maassa arvioidaan olevan joitakin tuhansia paperittomia henkilöitä. Paperittomien klinikalla ei ole mitään mahdollisuuksia varautua potilaiden määrän kasvuun.

Olemme jo tällä hetkellä äärirajoilla. Jos potilaiden määrä kasvaa, meillä ei ole mahdollisuuksia hoitaa heitä.

Ville Holmberg, lääkäri

– Olemme jo tällä hetkellä äärirajoilla. Jos potilaiden määrä kasvaa, meillä ei ole mahdollisuuksia hoitaa heitä, kertoo vapaaehtoisena lääkärinä klinikalla työskentelevä Ville Holmberg.

Global Clinic tarjoaa vapaaehtoisvoimin hoitoa niille, jotka eivät ole oikeutettuja julkiseen terveydenhoitoon. Lain mukaan paperittomilla henkilöillä on oikeus saada hoitoa Suomessa vain hätätapauksissa. Helsingin kaupunki tarjoaa tämän lisäksi terveydenhoitoa paperittomille alaikäisille ja raskaana oleville.

– Emme ole vielä edes huomanneet, että potilaiden määrä olisi kasvanut klinikalla pakolaiskriisin vuoksi, mutta varmasti heitä tulee yhä enemmän ensi vuonna. Emme voi laajentaa toimintaamme, jos paperittomien siirtolaisten määrä kasvaa. Julkisen sektorin pitäisi kantaa vastuunsa, sanoo Holmberg.

Yle Huvudstadsregionen: Allt fler papperslösa kan behöva vård nästa år

Fanny Fröman, Yle Huvudstadsregionen

Suosittelemme