Hyppää sisältöön

Varkauden akkutehdas käynnistyi pitkän tauon jälkeen: "Tehdas on erinomaisessa kunnossa"

Akkujen tuotanto on aloitettu Varkaudessa joulukuussa pitkän tauon jälkeen. Tehdas työllistää tällä hetkellä 12 ihmistä, mutta parin vuoden sisällä määrän pitäisi nousta merkittävästi.

Varkauden akkutehtaan uusi pääomistaja Arsen Khusnutdinov esittelee tehtaan laitteita.
Kuva: Antti Karhunen / Yle.
Kaisu Lötjönen

Pari vuotta toimimattomana ollut Varkauden akkutehdas on aloittanut tuotannon uudelleen. European Battery Technologies osti tehtaan kesällä ja toiminta on saatu jälleen käyntiin joulukuussa.

Varkauden akkutehtaan uusi pääomistaja Arsen Khusnutdinov kertoo, että tehtaan linjat on huollettu syksyn aikana ja tuotanto aloitettiin joulukuussa.Tehdas toimii kuitenkin vielä pienellä kapasiteetilla.

– Tällä hetkellä tehdas on erinomaisessa kunnossa. Nyt teemme tuotteita yhdelle asiakkaalle, mutta tammikuussa mukaan tulee toinen. Nämä ovat jo olemassa olevia asiakkaitamme, mutta totta kai olemme kiinnostuneita laajentamaan lisää, Khusnutdinov kertoo.

Laitteiden päivittämiseen menee vielä joitain kuukausia.

Arsen Khusnutdinov

Varkauden tehtaan perustuote on edelleen European Batteries -yhtiön kehittämä litiumioni-pohjainen akku ja siihen liittyvä akkujen ohjausjärjestelmä.

Yhtiö on kertonut aiemmin, että tehtaalla on tarkoitus valmistaa myös uudenlaisia akkuja, jotka ovat litium-akkuja tehokkaampia ja kooltaan suurempia. Lisäksi ne ovat huomattavasti halvempia valmistaa.

Pullonkauloja korjataan vielä

Tehdas työllistää tällä hetkellä 12 ihmistä, joista suurin osa työskentelee myyntityössä tehtaan ulkopuolella. Yhtiön mukaan tässä vaiheessa tehtaan kustannukset pyritään pitämään mahdollisimman matalina. Tehdas tulee arvioiden mukaan työllistämään muutaman vuoden sisällä jopa 200 ihmistä.

Khusnutdinov kertoo, että tällä hetkellä tehtaassa on vielä ns. pullonkauloja.

– Laitteiden päivittämiseen menee vielä joitain kuukausia. Tarkoituksena on nostaa tehtaan kapasiteettia nykyisestä, koska tehdas on suunniteltu tuottamaan enemmän.

Tehtaan valmistamien tuotteiden päämarkkinat ovat Euroopassa ja Lähi-idässä.

Varkauden akkutehdas on ollut seisauksissa jo pari vuotta. Varkaudessa toiminut European Batteries -akkutehdas hakeutui aluksi velkasaneeraukseen kesällä 2012 ja kaatui lopulta konkurssiin pari vuotta sitten.

Tehtaan uusi pääomistaja Khusnutdinov on toiminut sijoittajana aiemmassa, konkurssiin päätyneessä Varkauden akkutehdasyrityksessä. Khusnutdinov on venäläislähtöinen ja toiminut jo pitkään Yhdysvalloissa.

Suosittelemme sinulle