Hyppää sisältöön

Hituran kaivos etsii uutta omistajaa – "Rikastamoa voisi käyttää muunkin kuin nikkelin käsittelyyn"

Konkurssipesä huolehtii nyt kaivoksen ympäristönsuojelusta samalla, kun etsii Hituralle uutta omistajaa. Nivalassa kaivostoimintaa harjoittanut Belvedere Mining Oy hakeutui konkurssiin joulun alla.

Kuva: Belvedere Mining Oy

Konkurssista huolimatta Hituran nikkelikaivoksella on edelleen työntekijöitä. He huolehtivat erityisesti kaivoksen ympäristönsuojelusta, josta vastuu on nyt siirtynyt Belvedere Mining Oy:ltä konkurssipesälle.

– Tarkoitus on huolehtia ympäristöluvan edellyttämällä tavalla kaikista tehtävistä, jotta minkäännäköistä ympäristövahinkoa ei pääsisi syntymään, sanoo Hituran nikkelikaivoksen konkurssipesän hoitaja, asianajaja Salla Suominen.

Nikkelin maailmanmarkkinahinta kaihertaa

Konkurssipesän ensisijainen tavoite on löytää kaivokselle uusi omistaja niin, että työpaikat säilyisivät ja kaivostoiminta jatkuisi Nivalassa. Tavoitteelle ongelmia asettaa nikkelin alhainen maailmanmarkkinahinta, mahdollista on myös luopua nikkelin käsittelystä.

– Rikastamoa voi varmaankin käyttää muidenkin metallien kuin nikkelin käsittelyyn, mutta se vaatii tietysti investointeja ja muutoksia lupiin, Salla Suominen pohtii.

Tässä tapauksessa lupaprosessi kestäisi todennäköisesti vuosia.

Mitään aikarajaa ei uuden toimijan etsimiseen ole ainakaan vielä asetettu. Suominen kertoo, että mahdollisesta aikarajasta keskustellaan velkojien ja viranomaisten kanssa.

Jos uutta omistajaa ei löydy, kaivos suljetaan. Yhtiö on tallettanut sulkemista varten vakuussumman. Suomisen mukaan on vaikea etukäteen arvioida, riittääkö vakuussumma kaivoksen sulkemisen kustannuksiin.

Suosittelemme sinulle