Hyppää sisältöön

Moni kaipaa parempaa ilotulituskuria – "Se alkoi nyt. Pauke. Aatto on vasta torstaina."

Suhtautuminen uudenvuoden ilotulitukseen olisi suopeampaa, jos paukuttelu rajoitttuisi muutamaan tuntiin. Yle Uutisten keskustelussa moni kertoo, että sääntöjä ei noudateta. Räiskintä alkaa heti, kun ilotulitteet ja paukkupommit tulevat myyntiin.

Ilotulite taivaalla.
Kuva: Pekka Havukainen / Yle
Elina Kaakinen

Uudenvuoden ilotulitus jakaa kansan mielipiteet. Yle Uutisten keskustelussa 45 prosentissa kommenteista haluttaisiin ilotulitteet kieltää kokonaan, tiukentaa sääntöjä selvästi tai antaa koko homma ammattilaisten käsiin. 35 prosentissa kommenteista ilotulitusta pidetään iloisena asiana ja kavahdetaan kieltoja.

"Ei mene hermot. Ilotulitushan on ikivanha tapa juhlistaa. Ampukaa vain, kunhan ei kaatokännissä tai muita päin." (juninho)

_"Alkoholi, autot ja tupakka ovat ihmisille paljon vaarallisempia myös uutenavuotena, kuin ilotulitteiden pamahdukset ja räiskähdykset." _ (ekopommi)

Ammattilaiset asialle

Kuitenkin enemmistö keskustelijoista suhtautuu kielteisesti ilotulitukseen ja olisi jopa valmis kieltämään sen kokonaan. Perusteluja on useita: eläinten, erityisesti koirien kärsiminen melusta, tulipalovaara, vammautumisriski, roskaaminen, rahanmeno.

"On se aivan järjetöntä tämä  'jälkijättöinen talvisota'. Joudun ottamaan koirani muutamaksi päiväksi yöksi sisään ja syy on siinä, että kymmenisen vuotta sitten erään kesäasukkaan raketti harhautui koirani kopin katolle räjähtäen." (Kalle)

Moni kirjoittaja on sitä mieltä, että ilotulitteita pitäisi antaa vain ammattilaisten käsiin. Nimimerkki "Ammattilaisille" kiteyttää asian toteamalla, että "yksityishenkilöt voisivat juhlia tähtisadetikkujen kanssa".

Paukuttelua päivätolkulla

Ehkä eniten koko ilotulitusperinteessä keskustelijoita kuitenkin ärsyttää se, että pauke ja räiske ei rajoitu sallittuun aikaan. Vuodenvaihteessa ilotulitteiden ja paukkupommien käyttö on sallittua aattoillasta klo 18:sta klo 02:een saakka.

Kahdeksan tunnin iloittelu ei tunnu riittävän, raportoivat keskustelijat - eikä valvontakaan pelaa.

"Hetihän se hillitön paukuttelu alkaa kun myyntiin tulevat.Vanhemmille vähän vastuuta, älkää antanu niitä ilotulitteita kersoillenne." (Tintti)

"Aivan hyvin voisi lopettaa koko ilotulitusperinteen. Ja miksikö? Siksi, että ihmiset eivät noudata annettuja ohjeita ja paukutteluun sallittua aikaa, vaan paukutellaan milloin vain." (Paukuttelu pois kokonaan)

Mikä ratkaisuksi? Äänetön tulite?

Keskustelun perusteella suurempi ongelma useimmille on ilotulitteiden ja paukkupommien aiheuttama meteli kuin esimerkiksi niiden aiheuttama tulipalovaara. Keskustelussa kysytäänkin, eikö hiljaisempaa vaihtoehtoa ole, "eikö ilotulitus voisi olla pelkästään värien ja valojen leikkiä, tähtisateita ja kauniita kuvioita?".

Hiljaiset vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. Yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista huomauttaa, että ilotulitteet ovat räjähdysainetuotteita.

– Lähtökohtaisesti ne paukkuvat kaikki ja niihin suorastaan rakennetaan räjähdysefekti, koska kuitenkin useimpien mielestä räjähdysääni kuuluu ilotulitukseen, sanoo Roudasmaa.

Raudasmaan mukaan hiljaisempia vaihtoehtoja ovat kuitenkin tulisuihkut, joiden efekti eivät perustu räjähdykseen. Ne palavat rauhallisesti eivätkä ne pamahda edes sytytettäessä.

Jos ei kaupasta saa, tehdään itse

Huutelu hiljaisempien ilotulitteiden ja tähtisadetikkujen perään ei kuitenkaan kaikkia kirjoittajia miellytä. Moni on sitä mieltä, että säätelyä ja rajoituksia on jo aivan liikaa ja että tulitteiden tehojen leikkaaminen saisi loppua.

"Alle kymmenen vuotta sitten sai vielä roomalaisia kynttilöitä jotka peittosivat näyttävyydellään kaikki tämänhetkiset viritykset ...olen pettynyt nykylainsäädännön sallimiin 'vitseihin', joita joskus padoiksi ja raketeiksikin sanotaan." (osmankäämert)

"Paukkuja kielletään yksi toisensa jälkeen, mutta luvattomat paukuttelut eivät vähene vaan päinvastoin. Jos ei kaupasta saa, niin tehdään itse, ja melkein millä tahansa ilotulitteella voi vahinkoa tai ainakin häiriötä saada aikaiseksi, jos niin haluaa." (Täysosumat)

Suosittelemme sinulle