Tie nousee liki kahdensadan metrin korkeuteen. Tasaista nousua. Auton ikkunasta vilahtelee muutamia taloja tien varrella.
Kunnes on pakko pysähtyä. Ei voi olla totta. Hämmästys on aitoa: miten tällainen paikka on olemassa?
Talo sijaitsee lähes vaaran päällä. Näky on kuin katsoisi suoraan suomalaisen asutushistoriaan: ikivanha, valtavan kokoinen harmaahirsitalo, yhtä vanhat aitat ja pihapiiri. Katse kantaa kymmeniä kilometrejä pohjoiskarjalaiseen vaaramaisemaan.
Olemme Lieksan Haralanvaarassa, ”köyhien Kolilla”, kuten paikkakunnalla vaara ja sen maisema tunnetaan. Haralanvaaralta avautuva maisema on todella Kolin veroinen: siintäviä vaarajonoja ja sinisenä läikehtivä Pielinen. Kansallismaisemaa mutta ilman turismin jälkiä.
Haralan talon historia on hämmästyttävä. Talo on siirretty nykyiselleen paikalleen 1845 tai 1850. Tarkkaa tietoa ei ole. Haralan vanha savupirttiosa on ollut aiemmin Pielisen Ristisaaressa. Saaressa on ollut hyvin varhaista asutusta ja Haralan talon historia voi ulottua jopa 1700-luvulle, kenties kauemmaksikin.
Talo on tällä hetkellä yksi vanhimmista vakituisista asutuista taloista Pohjois-Karjalassa.
Haralan isäntäväki on vastassa valtavan kokoisessa pirtissä. Ystävällinen eläkeläispariskunta on lieksalaissyntyisiä paluumuuttajia, joiden tie kulki Haralanvaaralle Helsingin ja Siilinjärven kautta. Pariskunta oli etsinyt vanhaa hirsitaloa pitkään. Haralan talo löytyi lopulta Keltaisesta Pörssistä. Talo ei ollut herättänyt juuri kiinnostusta.
Mikä näiden ikivanhojen hirsitalojen arvostus ja kiinnostus on tällä hetkellä Suomessa?
Soitto kolmelle hirsitalojen asiantuntijalle antaa hieman erisuuntaiset vastaukset.
Kainuulainen hirsitohtori, yrittäjä ja rakennusalan ammattilainen ** Kari Tervo** on ollut mukana lukuisissa vanhojen hirsitalojen kunnostuksissa ja myynneissä.
– Elämäntapa on se, joka vie vanhan hirsitalon omistajaksi. Kiinnostus on vähentynyt, ainakin täälläpäin Itä-Suomea, Tervo toteaa.
Tervon mukaan korjaustavat ovat kyllä edistyneet mutta kiristyneet energiamääräykset ja yleinen taloustilanne vaikuttavat kiinnostukseen.
Onko taloista kuitenkin tarjontaa?
– Niitä on, mutta ne myydään hyvin monesti alta tiskin, Tervo kertoo kokemuksistaan.
Soitto Pia Kuurmalle vahvistaa toisen näkökulman. Kuurma on perustanut miehensä kanssa Metsänkylän navetta –firman, joka välittää vanhoja hirsikehikkoja. He ovat olleet mukana myös perustamassa suosittua Navetta.com–sivustoa, joka myös välittää myös vanhoja hirsitaloja ja kehikkoja.
– Kiinnostus kasvaa koko ajan. Materiaaleja on, toimijoita on ja tietoa on tullut paljon lisää. On paljon perheitä, jotka ovat etsineet pitkäänkin vanhaa hirsitaloa, Kuurma kertoo puhelimessa.
Pia Kuurman mukaan moni vanha hirsitalo ei silti enää päädy ympärivuotiseen asumiseen.
– Me ollaan kesämökkikansaa ja vanhoista hirsitaloista on tullut kesämökkejä. Se on surullista, mutta toisaalta hyvä niinkin. Kesäasunnoissa rakennusvalvonta on helpompaa, Kuurma muistuttaa hirsitalosta haaveileville.
Vanhojen rakennusten ja rakennusperinnön tunnetuin puolestapuhuja Suomessa - Panu Kaila, arkkitehti ja emeritusprofessori, emeritus vastaa puhelimeen.
– Oletan, että kiinnostus vanhoihin hirsitaloihin on kasvava suuntaus. Vanha hirsitalo on todella terve. Tuoreessakaan hirsitalossa ei ilma ole välttämättä samanlainen, koska tuore puu tuoksuu. Mummonmökissä sen sijaan on hyvä hengittää, Panu Kaila naurahtaa.
– Hirsitalossa liitokset ovat ratkaisevia. Miten talo pysyy lämpimänä? Hirrellä ei ole tässä suhteessa hätää. Norjassa on jopa 500 vuotta vanhoja taloja yhä asuinkäytössä, Panu Kaila hämmästyttää soittajaa.
Haralan isäntäpari kertoilee vielä hämärtyvässä talvi-illassa talon historiasta. Sen mitä he ovat saaneet tietoonsa.
– Kyllä nämä hirret ovat paljon nähneet. Kunhan osaisivat kertoa. Sota-aikana venäläisten koneet ampuivat taloa, kun on niin näkyvästi esillä vaaralla. Aitan seinässä on luodinreikiä tästä muistona, Esko Tuomainen kertoilee.
Isäntäväki hyvästelee vielä vieraan. Tästäkään talosta ei lähdetä näillä seuduilla ilman karjalanpiirakoita ja vieraanvaraisuutta ruokapöydässä.
Pirtin tasainen lämpö ja terve tuoksu jäävät pitkäksi aikaa iholle, kun vieras kulkee pakkasillassa pihan poikki autolle.
Ja laskeutuu alas vaaralta.
Toimittaja ja valokuvat Pasi Peiponen, Yle