Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nato ja "värivallankumoukset" uhkina Venäjän turvallisuusstrategiassa

Nato ja sen laajeneminen on Venäjän keskeisin turvallisuusuhka. Myös vaíkutusyritykset Venäjän poliittisiin ratkaisuihin katsotaan tuoreessa raportissa uhkaksi Venäjälle.

sotilaat marssivat Tuntemattoman sotilaan haudan ohi
Presidentti Vladimir Putin ja ulkomaiden johtajia Tuntemattoman sotilaan haudalla Voitonpäivän juhlallisuuksissa Kremlissä, Moskovassa. Kuva: AFP / Lehtikuva
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut tuoreen päivityksen kansallisesta turvallisuusstrategiasta. Eilen vahvistettu strategia pitää Natoa ja sen laajenemista edelleen Venäjän keskeisenä turvallisuusuhkana. Armeijan kehittäminen on strategian mukaan Venäjän vastaus turvallisuusuhkiin.

Strategia pohjaa vuoden 2014 sotilasdoktriiniin. Venäjän mukaan Yhdysvallat ja länsi pyrkivät valta-asemaan kansainvälisissä suhteissa. Lännen toimet Venäjää vastaan kumpuavat Venäjän halusta itsenäiseen sisä- ja ulkopolitiikkaan, sanotaan strategiaraportissa.

Naton lisäksi huolta Venäjälle aiheuttavat muun muassa ulkomainen vakoilu, rikollisjoukkiot ja ääriryhmät propangandoineen.

Erityisesti Venäjä on varpeillaan niin kutsuttujen "värivallankumousten" uhasta. Näissä pyritään raportin mukaan horjuttamaan Venäjän yhtenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta.

Suosittelemme sinulle