Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yle Etelä-Savo kokosi: nämä muistamme vuodesta 2015

Keskustelua herättivät muun muassa Mikkelin kaupungin kiusaamiskohu, varautuminen pakolaisten vastaanottoon ja Mestis-joukkue Jukureiden nousu liigaan.

Jukurit Mestis 2015
Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Muun maailman muutokset heijastuivat vuonna 2015 Etelä-Savoon. Kunnat joutuivat tuskastelemaan sote-alueväännön ja itsehallinnon kysymysten äärellä, taantuma rasitti yrityksiä ja kuntia, pakolaisten vastaanottamiseen varauduttiin ja suuria hankkeita laitettiin vireille.

Nämä asiat muistamme vuodesta 2015:

Eteläsavolaisia menestyjiä ja julkkiksia

Riemu repesi Mikkelissä kun Mestis-joukkue Jukurit lunasti odotukset ja voitti Mestiksen mestaruuden keväällä. Voiton myötä joukkue nousee liigaan.

Erikoisin hanke maakunnassa on luultavasti paljon medianäkyvyyttä saanut mikkeliläisen Jesse Haajan supersankarielokuva Rendel. Elokuvasta solmittiin levityssopimuksen Cannesin filmifestivaalien yhteydessä. Elokuvan on määrä valmistua vuoden 2016 aikana.

Vuoden tunnetuimpia eteläsavolaisia oli vuoden 2014 itsenäisyyspäivän vastaanotolla Suomen kansan hurmannut sotaveteraani Hannes Hynönen. Hynönen menehtyi joulukuussa.

10.9. Nyt se on varmaa – Jukurit nousee liigaan 2016

15.5. Supersankarin tekijä riemastui Cannesissa – levityssopimus ja puoli miljoonaa euroa

1.12. 102-vuotias sotaveteraani Hannes Hynönen on kuollut – "nukkui rauhallisesti pois aamukahvin jälkeen"

Kunnat ja yritykset kamppailivat säästöpaineissa

Etelä-Savossa kiristeltiin hampaita kireän taloustilanteen vuoksi. Esimerkiksi Pieksämäellä taistelu kriisikunnaksi joutumista vastaan jatkui. Massiivisen säästöleikkurin on kaavailtu osuvan henkilöstöön ja erikoissairaanhoitoon. Säästöpaineet eivät ole yksin Pieksämäen ongelma, sillä muissakin kunnissa ja kaupungeissa on Etelä-Savossa jouduttu miettimään, kuinka tulevaisuudessa tullaan toimeen.

Itä-Suomen yliopiston henkilökunta huolestui Savonlinnan kampuksen tulevaisuudesta. Yliopiston joulu alkoi karvaissa merkeissä, kun yliopisto käynnisti toiset yhteistoimintaneuvottelut kuluvan vuoden aikana. Huoli heräsi siitä, lakkautetaanko samalla Savonlinnan kampus ja OKL.

Etelä-Savo ei säästynyt lakkautuksilta. Säästöleikkuri osui esimerkiksi VR:llä Itä-Suomen myyntipisteisiin. Itä-Suomeen ei jää leikkausten myötä enää ainuttakaan lipunmyyntipalvelupistettä. Myös Savonlinnan ja Pieksämäen kaupungin junavuorojen karsiminen aiheutti paheksuntaa.

Rantasalmella sijaitseva Linnansaaren luontokeskus Oskari suljettiin vähentyneiden kävijämäärien vuoksi.

3.11. Pieksämäellä viuhuu iso säästöleikkuri – 95 henkilötyövuotta aiotaan vähentää ja erikoissairaanhoito lakkauttaa

3.12. Ei kertarytinää Savonlinnan budjetissa – juustohöylä heiluu kaikkialla

8.12. Savonlinnan kampuksella virisi jatkuva pelko – "Yliopiston yt-neuvottelut ovat masentava uutinen"

30.11. VR jatkaa säästöjä - nyt menevät kiinni lipunmyyntitoimistot koko Itä-Suomesta

12.5. Luontokeskus Oskari sulkee ovensa

Uusi vaalipiiri ja kiusaamiskohuja

Vaalit toivat uutta verta eduskuntaan. Tänä vuonna käytiin ensimmäiset eduskuntavaalit uudella vaalipiirijaolla ja Etelä-Savon seitsemästä kansanedustajasta yli puolet on uusia nimiä. Äänet jakautuivat siten, että Savonlinna sai enemmän kansanedustajia kuin esimerkiksi Mikkeli. Lenita Toivakka jatkoi ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävissä.

Paikallispolitiikassa kohuilta ei vältytty. Mikkelin kaupunki joutui teettämään useamman selvityksen siitä, kiusaavatko kunnallispoliitikot virkamiehiä.

Kiistaa aiheuttivat myös turvapaikanhakijat. Turvapaikanhakijoille tehtiin vastaanottokeskuksia esimerkiksi Pieksämäelle, Mikkeliin ja Savonlinnaan. Kaikkialla vastaanottokeskuksiin ei suhtauduttu myönteisesti. Esimerkiksi Savonlinnassa kaupunginjohtaja yritti vastustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottoa, mutta päättäjät valitsivat toisin.

Eikä maakunnassa vieläkään päästy yksimielisyyteen siitä, miten Sote-soppa ratkaistaan. Savonlinna puntaroi yhteistyökumppania Savonlinnasta ja Mikkelistä. Vääntöä hankaloitti huoli oman sairaalan tulevaisuudesta.

12.11. Kiusaavatko kunnallispoliitikot virkamiehiä? – kansanedustajan blogikirjoitus hämmentää Mikkelissä

4.9. Suuri osa Etelä-Savon kunnista ottaisi vastaanottokeskuksen mailleen – "Nämä ovat yhteiset humanitaariset talkoot"

Isoja hankkeita vireille

Epävarmoista talousnäkymistä huolimatta Etelä-Savossa virisi useita eri hankkeita. Osa isoista hankkeista saatiin päätökseen tänä vuonna. Esimerkiksi Pieksämäellä valmistui veturitallit, jonka yhteyteen toivotaan lähivuosina myös kauppakeskuksia.

Erikoisimman avajaistilaisuuden järjesti varmasti Rikosseuraamuslaitos. Uudistettuun Mikkelin vankilaan kutsuttiin joukko toimittajia viettämään yön vankilassa. Myös Yle lähetti toimittajansa käymään paikan päällä.

Merkittävistä hankkeisiin lukeutuu myös Valtatie viiden parannustyöt, jotka eivät sujuneet ilman kommelluksia. Selännekadun ylikulkusilta romahti varoittamatta purkutöiden yhteydessä. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti ja vanhan ylikulkusillan korvasi Mikkelin oma, punainen ”Golden Gate”. Valtatien parannustyöt jatkuvat edelleen.

Osa hankkeista herätti myös tunteita. Isoin näistä on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun osaksi fuusioituneen Mikkelin ammattikorkeakoulun ajama Mikkelin areenahanke, joka epäilytti ja puhutti päättäjiä. Kohut eivät jääneet ainoastaan areenahankkeeseen. Mikkelin Ammattikorkeakoulun rehtorin työsuhdeautoksi hankittu luksus-mersu pöyristytti myös lukijoita.

11.8. Video: Puhelin pois ja harmaa verkkapuku ylle – tällaista on vankilan arki

15.6. Viitostiellä hämmästyttävä vaaratilanne – Autoja livahti romahtaneen sillan alitse

25.6. Viininpunainen silta on 5-tien uusi Golden Gate: "Tämä vaatii sulattelua"

8.12. 18 miljoonan euron monitoimihalli puhuttaa Mikkelissä – hankintapäätöksestä kirjavaa jälkipyykkiä

19.8. Kohu sai rehtorin luopumaan työsuhdeautostaan – yli 100 000 euron mersu nostatti myrskyn

Näitä luettiin eniten

Yle Etelä-Savon verkkosivuilla luetuimmat aiheet käsittelivät yksinäisyyttä ja pohdintaa siitä, minkälaista materiaalia voi levittää netissä ja mitä ei. Esimerkiksi yksinäisen Heidin tarina kosketti ihmisiä ja toi hänelle myös ystäviä.

Monia puhutti ja kosketti myös Pieksämäellä tehty kokeilu, jossa koululaiset saavat kulkea bussilla ilmaiseksi Pieksämäellä.

Arjen niksit kiinnostivat myös. Lihasten kireys ja pyykkääminen kipusivat viiden luetuimman jutun listalle.

17.8. Kuvat mopopojan kuolemasta levisivät nettiin – "Entä jos sinun läheisestäsi otettaisiin tällaisia kuvia?"

4.8. Heidillä ei ole ollut ystävää 15 vuoteen – "En kelpaa kenellekään"

28.1. Koululaiset saavat kulkea bussilla ilmaiseksi Pieksämäellä – toi kaupungille yllätyssäästöt

27.1. Putkirulla on köyhän miehen hieroja – kireys ei olekaan lihaksissa vaan kehon kudoksissa

13.2. Pyykkiperfektionisti tietää miten pyykki pestään ja ripustetaan – tai on tietävinään

Suosittelemme