Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hävitä joulukuusi huolellisesti

Karistele neulaset jo ennen siirtelyä. Poista suojakääre ulos kantamastasi joulupuusta. Älä dumppaa kuusta tai sen osia bioroskikseen.

Joulukuusi.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Ennen joulukuusen hävittämistä, muista poistaa kaikki kuusenkoristeet ja laita ne talteen. Mahdollisesti rikkoutuneet koristeet ovat liki poikkeuksetta sekajätettä.

Pilko

Ulos siirtämistä ennen kuusi kannattaa karsia sen kokoiseksi, ettei se törmäile ovenpieliin ja karista neulasiaan ylenpalttisesti.

Katkaise kuusen oksat oksasaksilla. Pane oksat suureen säkkiin tai pahvilaatikkoon tai kääri ne vanhaan lakanaan. Näin neulaset karisevat vain leikkauspaikalle.

Kanna ranka ja oksat ulos.

Vie pois

Tarkista, kuljettaako jätehuoltosi keräysauto joulukuusia pois tammikuussa. Jos kuljettaa, vie kuusi roskiksen luo.

Poista mahdollinen muovisäkki, ettei kuusi tai sen osat päädy kaatopaikalle sekajätteenä. Bioastiaan kuusta ei saa laittaa edes pilkottuna.

Voit myös viedä kuusen alueesi jäteasemalle saakka – useimmat niistä ottavat kuusia vastaan veloituksetta ainakin loppiaisen tienoolla.

Oikein kierrätetty joulukuusi päätyy hakkeeksi, jota käytetään biojätteen kompostoinnissa, tai jätevoimalaan poltettavaksi.

Hyötykäytä

Kun olet saanut kuusen ulos, voit ottaa siitä lopunkin ilon irti aivan itse.

Aseta irrotetut oksat pihaistutusten talvipeitteeksi, jos lumitilanne vielä sallii. Tai työnnä oksat hakettimeen ja käytä ne myöhemmin esimerkiksi puutarhakatteena tai kompostin seosaineena.

Kuivata kuusen ranka, ja pilko se polttopuiksi.

Suosittelemme