Hyppää sisältöön

Tommi Huolilalle koripallo ja opiskelu ovat "fifty-fifty" – tiedossa painit jugo-mörssäreiden kanssa

Joensuun Katajan koripalloilija Tommi Huolila pelaa samanaikaisesti Korisliigaa ja opiskelee yliopistossa. Välillä kokonaiset vapaapäivät ovat tipotiessään, mutta Huolila ei halua luopua urheilusta opintojen takia, tai päinvastoin. Keskiviikkona hän ja muu Katajan miehistö kohtaa eurosarjan jatkolohkossa entisen Jugoslavian alueen pelaajista kootun slovenialaisjoukkueen.

Tommi Huolila juhlii.
Tommi Huolila juhlii. Kuva: Tomi Hänninen.
Esa Huuhko

Koripallon hallitsevan Suomen mestarin Joensuun Katajan Tommi Huolila nousi viime kevään koripalloa seuraavan kansan tietoisuuteen. Hän otti ratkaisijan viitan ylleen Korisliigan finaaleissa Loimaan Bisonsia vastaan, kun Katajan silloinen ykkössentteri Tom Knight loukkaantui.

Syksyllä Huolila aloitti luokanopettajan opinnot Itä-Suomen yliopistossa. Huolila kertoo, että pahimmillaan hänellä oli reilun kuukauden mittainen vapaapäivätön putki.

Koripallo on elämää siinä missä opiskelukin.

Tommi Huolila

– Aina oli joko peli-, harjoitus- tai koulupäivä. Välillä se oli aika rankkaa. Paljon olen joutunut laittamaan sähköpostia opettajille, että olisi hyvä tenttipäivä tiedossa, mutta olen Israelissa pelaamassa, Huolila naurahtaa.

– Yritän kuitenkin mennä aikalailla "fifty-fifty". Koripallo on elämää siinä missä opiskelukin, kumpaakaan en varsinaisesti aseta etusijalle, Huolila kertoo.

Vastassa "tyypillinen jugo-joukkue"

Huolilan Kataja pelaa keskiviikkoiltana ensimmäisen kotiottelunsa FIBA Europe Cupin jatkolohkovaiheessa. Vastaansa joensuulaiset saavat moninkertaisen Slovenian mestarin Krka Novo Meston.

Jatkolohkon ensimmäisissä otteluissa joensuulaiset hävisivät vieraissa ranskalaiselle ASVEL Basketille, Slovenialaiset puolestaan voittivat kotikentällään israelilaisen Maccabi Rand Median.

– Videoiden perusteella vastassa on fyysinen ja iso joukkue varsinkin korin alla. He pelaavat todella kovaa, joten meidän pitää jaksaa taistella loppuun asti jokaisessa tilanteessa, 198-senttinen Huolila pohtii.

Vanhan Jugoslavian alueellahan koripallotaidot opitaan jo äidinmaidosta.

Jukka Toijala

Krka on hieman erilainen eurooppalainen huippujoukkue. Slovenialaisten kokoonpanoon ei kuulu yhtään amerikkalaisvahvistusta, vaan kaikki sen pelaajat tulevat entisen Jugoslavian alueelta.

– Tasokas, hyvin tyypillinen jugo-joukkue. Pelaa erittäin kovaa ja perustaidot on korkealla tasolla. Vanhan Jugoslavian alueellahan koripallotaidot opitaan jo äidinmaidosta, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala sanoo.

Suosittelemme sinulle