Vielä kuutisen vuotta sitten yrittäjien yleinen asumistuki laskettiin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. Tämä tarkoitti melkoista paperinpyörittelyä Kelan konttoreilla.
Ei tämä ole mikään iso asia kokonaiskentässä.
Lakimies Mikko Horko, Kela
– Yrittäjillä on hyvin erilaisia ja nopeasti muuttuvia tilanteita, erilaisia yritysmuotoja ja tulot vaihtelevat. Tulojen määrittely oli hyvin työlästä, kun yrittäjien piti toimittaa Kelaan selvityksiä tilin- ja kirjanpidostaan. Tätä ongelmaa pyrittiin helpottamaan sekä tuen hakijalle että Kelalle, selittää Kelan lakimies Mikko Horko muutoksen taustaa.
Asumistuen lakimuutos tehtiin vuonna 2010. Tällöin määrättiin, että yrittäjien tulot arvioidaan yrittäjän itsensä määrittelemän YEL-vakuutuksen työtulon mukaisena. Tukea laskettaessa ei siis katsota todellista yrityksestä saatavaa tuloa.
Kikkailua, vaan ei väärinkäyttöä
Yrittäjälle pakollisen YEL-vakuutuksen työtulon tulisi vastata todellista työpanosta, mutta käytännössä moni yrittäjä pitää työtulon eli käytännössä palkkansa alhaisena säästääkseen YEL-maksuissa. Tämä taas mahdollistaa asumistuen saamisen todellisuudessa suurillakin yrityksen kautta tulevilla tuloilla. Vaikka kovatuloinen yrittäjä nostaisikin asumistukea alhaisen YEL-työtulon perusteella, kyseessä ei olisi asumistuen väärinkäyttö.
Alivakuuttamisen riski tiedostettiin lakimuutosta tehdessä, sanoo Kelan lakimies Mikko Horko.
– Tiedostettiin, että sekä ali- että ylivakuuttamista tapahtuu, eikä YEL-työtulo aina vastaa todellisia tuloja. Mutta toisaalta alivakuuttamisen syitä on varmasti muitakin. Ei ole tullut esille sellaista, että pelkästään asumistuen saamiseksi yrittäjät minimoisivat YEL-maksujaan, Horko toteaa.
Asumistukea tarvitsee yhä useampi
Asumistuen saajien määrä on lisääntynyt koko maassa heikon taloustilanteen vuoksi. Asumistukea saavien yrittäjäruokakuntien määrä on kuitenkin kasvanut nopeammin kuin asumistuen saajien määrä yleisesti.
Koko maassa asumistukea sai joulukuussa yli 246 000 ruokakuntaa, yrittäjäruokakuntia näistä oli reilut 7800. Vuonna 2010 asumistuen piirissä oli vähän yli 160 000 ruokakuntaa, joista yrittäjiä oli reilut 4500. Esimerkiksi Keski-Suomessa asumistukea saavien yrittäjäruokakuntien määrä on kasvanut kuudessa vuodessa noin 250:stä noin 430:een, eli noin 40 prosenttia.
Yrittäjien saama asumistuki on keskimäärin hivenen suurempi kuin yleensä. Myös yrittäjien asumismenot ovat keskimääräistä suuremmat. Tämä johtuu siitä, että yritystuloa saavissa ruokakunnissa on muita useammin lapsiperheitä.
Kelan lakimies Mikko Horko ei näe kuitenkaan tilannetta kovinkaan ongelmallisena.
– En näe, että tämä [keinottelu] olisi yrittäjien kohdalla mitenkään suuri riski. Meillä on ongelmia kaikissa etuuksissa, joihin tulot vaikuttaa. Tällainen harmaa talous, jossa tulot pyritään kokonaan salaamaan, niin on varmaan suurempi ongelma kuin tällainen yrittäjä, jonka YEL-työtulot on tiedossa. Ei tämä ole mikään iso asia tässä kokonaiskentässä.
Ei niin hyvää, ettei pahaakin
Pelkän asumistuen takia ei yrittäjän kannata itseään alivakuuttaa.
– Tämä vaikuttaa tosiaan toisinkin päin. Että jos yrittäjä sairastuu ja hakee sairaspäivärahaa, ja hänen eläkevakuutusmaksunsa on kovin pieni, niin silloin myös sairaspäiväraha muodostuu pieneksi, varoittaa Mikko Horko.
– Että jos jossain saa etua, niin toisessa kohtaa se sama asia voi koitua haitaksi, että siinä mielessä tämä tasapainottaa tätä tilannetta. Ei voi sanoa että yrittäjillä olisi tämmöinen porsaanreikä tässä asiassa. Mielestäni tämä on ihan toimiva järjestelmä, sanoo Mikko Horko.