Hyppää sisältöön

Hampaankestävä susiliivi ei löydä rahoittajaa – "Suomessa ollaan Ruotsiin verrattuna lapsenkengissä"

Jussi Aro on kehitellyt koiria susilta suojelevia liivejä jo toistakymmentä vuotta. Ensimmäiset sähköliivit olivat painava viritys, mutta uusin versio on kevyt ja varustettu chilipatruunoilla. Rahaa testaamiseen ei kuitenkaan löydy. Ruotsissa susiliivit ovat koirilla yleisiä.

Kuva: Pekka Havukainen / Yle

Keksijä Jussi Aro on kyllästynyt karmaiseviin puheluihin. Metsästäjät kertovat, kuinka koira ei olekaan tullut metsältä takaisin ja kotiin on pitänyt lähteä ilman harrastuskaveria. Se on kova paikka koko perheelle, tietää mäntyharjulainen Aro, joka on vimmaisesti kehittänyt koiria susilta suojaavia liivejä jo yli kymmenen vuotta.

– Se potuttaa suoraan sanoen, kun seuraa uutisia, että nyt meni taas koira jossain päin Suomea. On vain semmoinen usko siihen, että kyllä tässä vielä jonain päivänä saadaan jotain kuria tähän ongelmaan, Aro lataa.

Ensimmäiset koirien suojaliivit syntyivät eteläsavolaisen keksijän käsissä yli kymmenen vuotta sitten. Sähköiskuja antavat liivit olivat raskaat ja myöhemmin sähköominaisuudesta luovuttiin muun muassa kosteus- ja patteriongelmien takia.

Nyt testaukseen on valmistumassa uusi oranssi liivimalli, jolla on painoa vain 340–400 grammaa. Sähköä liiveissä ei kulje, mutta materiaalina on luja viirakangas. Aro lupaa, ettei suden hammas pääse siitä läpi ja koira saa aikaa paeta.

Suomessa ollaan Ruotsiin verrattuna lapsenkengissä.

Jussi Aro

– Kangasta on testattu nauloilla: mies saa lyödä tosissaan naulaan, mutta se ei mene läpi. Joten kyllä siihen uskotaan, että siitä ei mene sudenkaan hammas läpi.

Aron susiliivit on varustettu myös chiliä ja tabascoa sisältävillä kapseleilla. Ideana on, että kun susi hyökkää koiran kimppuun, hajoaa kapseli suden suuhun ja peto kavahtaa.

– Olen luottavainen, että kun kapselit laitetaan niskan, selkärangan ja perän alueille eli mihin susi yleensä käy ensimmäisenä kiinni, se on sudelle sellainen opetus, että se jää kakomaan paikalleen ja jättää koiran rauhaan.

– Ajatuksena on, että emäsusi opettaa sitten jälkikasvulleen, että liivillisiin koiriin ei kannata käydä kiinni.

Susiliivien kehitys lapsenkengissä

Ruotsissa susiliivit ovat metsästyskoirien päällä yleinen näky, mutta Suomessa susiliivit ovat vielä harvinaisia. Vaikka Arolla olisi susiliivien uusin versio valmiina laajempaan testaukseen ensi syksylle, junnaa projekti paikoillaan. Syynä on rahoituksen puute.

Se on sudelle sellainen opetus, että se jää kakomaan paikalleen ja jättää koiran rauhaan.

Jussi Aro

– Suomessa ollaan Ruotsiin verrattuna lapsenkengissä. Ei saada kunnon rahoitusta, että päästäisiin oikein kunnolla tositoimiin ja testaamaan useammilla kymmenillä koirilla ympäri Suomea, Aro harmittelee.

Tilanne turhauttaa keksijää, sillä kiinnostusta suomalaistenkin koiraharrastajien keskuudessa olisi. Viime vuonna esimerkiksi Kainuussa haettiin korvauksia valtiolta neljästätoista suden suuhun joutuneesta koirasta. Määrä on suurin viiteen vuoteen ja siitä puuttuvat vakuutetut koirat.

– Monet ovat sitä mieltä, että jotain meidän täytyy kokeilla. Valtion pitäisi lähteä rahoittamaan tai EU:sta tulisi saada rahaa, koska hyvin pitkälti juuri sieltä määrätään Suomen susikantaa. Se on kuitenkin pitkä ja vaikea tie.

Suosittelemme sinulle