PEKING Kun yhdeksänvuotias Zhang Liyuan näki Pekingissä elämänsä ensimmäistä kertaa muumeja näyttämöllä, hänestä tuli oikopäätä vankkumaton muumifani, jonka maailmankuvakin sai heti uusia eväitä.
– Kuningas piti tärkeänä kuria, ja virkamiehen mielestä kuninkaan määräykset ovat kaikkein tärkeimpiä. Muumiperheelle tärkeintä on kuitenkin onnellisuus, Zhang pohtii.
Zhang ilmoittaa olevansa samaa mieltä muumien kanssa ja sanoo nyt olevansa ”todella onnellinen”.
Kiinassa tällaiseen auktoriteettien kyseenalaistamiseen ei ole totuttu, eikä ole itsestään selvää, että sellaista nähdään näyttämöllä, edes saduksi verhottuna.
Kuningas Muumilaaksossa -näytelmä oli pienimuotoinen vallankumous kiinalaisessa lastenteatterissa, jonka vakiotarjontaan kuuluvat isänmaalliset, historialliset ja opetukselliset näytelmät. Ennen muumeja Kiinan kansallisen lastenteatterin ohjelmistossa Pekingissä esitettiin näytelmää japanilaisten sodanaikaisista vääryyksistä.
Tavismuumi pääosassa on Kiinassa uutta
Kiinassa ei ole tavallista sekään, että tavikset voivat olla näytelmän keskipisteitä. Kahdeksanvuotias Gao Guangqi osasi kiinnittää huomiota siihen, että Kiinassa sama tarina kerrottaisiin eri tavalla.
-Meillä (Kiinassa) ajatellaan, että kuningas on hyvä, mutta muuminäytelmässä hänestä ei tehty päähenkilöä, vaan pääosassa oli muumiperhe. Jos näytelmä kirjoitettaisiin meillä (Kiinassa), kuninkaasta tehtäisiin päähenkilö, sanoo kahdeksanvuotias Gao Guangqi.
Muumien arkinen elämänilo vetosi muihinkin.
– Jotkut muut näytelmät opettavat suuria asioita, jotka eivät ole niin lähellä meidän omaa elämäämme, sanoo kahdeksanvuotias Wu Ruoxin.
Maanantaina esitystä oli katsomassa kaikkiaan 400 kolmannen ja viidennen luokan oppilasta Dengshikoun alakoulusta Pekingistä. Opettaja Chen Lingyun mielestä muumien maailmankuva sopii hyvin koulun opetusfilosofiaan, joka painottaa sitä, että oppimisen on oltava hauskaa.
– Jos oppilaat tykkäävät vaikkapa näyttelemisestä, annamme tukea näyttelemisen kyvyn kehittämiseen, Chen selittää.
Kiina halusi nimenomaan muumit
Muumiesitykset toi Kiinaan helsinkiläisen Svenska Teaternin tytäryhtiö ACE Production. Svenska Teaternin johtaja ja ACE Production -yhtiön toimitusjohtaja Johan Storgård kertoo, että tuotantoaika oli erittäin lyhyt, vain kaksi kuukautta.
Storgård kertoo, että Kiinassa pyörii myös toinen teatterin yhteistuotanto. Play me -nimistä nuorisomusikaalia on esitetty Guangzhoussa vuodesta 2014 lähtien ja sen jälkeen myös muualla maassa.
Muuminäytelmän lavastaja ja pukusuunnittelija Carmela Wager kertoo, että aloite muuminäytelmään tuli Kiinan lastenteatterista, joka nimenomaan halusi sen ohjelmistoonsa.
Näytelmää piti hiukan muokata ja lyhentää Kiinaa varten. Ohjaaja Marcus Groth kertoo halunneensa vähentää alkuperäisen näytelmäkäsikirjoituksen yhteiskuntakriittisyyttä ja tuoda muumien maailmaa lapsille.
– Aina ei tarvitse tehdä kaikkia läksyjä, aina ei tarvitse ajatella vain suoritusta, Groth valottaa näytelmän viestiä kiinalaislapsille.
Käsikirjoitusta muutettiin hieman - poliisia ei sovi vastustaa
Wagerin mukaan täytyy tunnustaa, että lopputuloksessa on ”vähän itsesensuuria”. Tove Janssonin teksteissä puolustettiin vähemmistöjen oikeuksia, mutta kiinalaisversiossa se ei juuri näy.
Wagerin mukaan pitkään keskusteltiin siitä, mikä on Kiinassa soveliasta ja mikä ei.
– Pikku-Myyn laulutekstissä on, että hän tappelee poliisin kanssa, ja se ei sovi Kiinassa, Wager kertoo esimerkkinä käsikirjoituksen muokkauksesta. Eikä pierua saanut käyttää ääniefektinä, kuten alkuperäisessä käsikirjoituksessa.
Wagerin mielestä näytelmä sopii hyvin 4–12-vuotiaille, ja Kiinassa yleisönä onkin nimenomaan alakouluikäisiä lapsia.
Uudenvuoden aatonaattona ensiesityksensä saanut kiinankielinen muuminäytelmä pyörii täysille katsomoille 17. tammikuuta asti ja sen jälkeen sitä esitetään muualla Kiinassa. Teatteriesityksiä on sovittu vähintään 60.