Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kissa ei kuulu pakkaseen – kotieläinten pakkaskestävyys syyniin

Lemmikkieläinten omistajien pitää nyt muistaa jäätävät pakkasolosuhteet. Kissaa ei parane päästää ulos ollenkaan. Koirilla paleltuvat ensimmäiseksi raajat ja korvat. Juttu on julkaistu tammikuussa 2016.

Kaksi koiraa jäällä
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Petra Ristola
Avaa Yle-sovelluksessa

Eläinsuojeluyhdistykset muistuttavat, että kotieläimet ovat suuressa paleltumisvaarassa hyytävän pakkasjakson aikana. Ulos jätetyistä pakkasessa värjöttelevistä eläimistä tehdään talvisin ilmoituksia eri puolilla Suomea.

– Kissat eivät kuulu lainkaan pakkaseen. Niiden elinolosuhde vaatii 25 asteen lämpötilan. Eli sisällä kissalla on nyt oikein hyvä olla, muistuttaa vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Taru Säteri Turun eläinsuojeluyhdistyksestä.

Kissat eivät kuulu lainkaan pakkaseen.

eläinsuojeluneuvoja Taru Säteri

Ulkoiluun tottunutta kissaa kannattaa aktivoida sisätiloissa mahdollisimman paljon.

– Yleisesti ottaen kodista pitää tehdä kissaystävällinen. Kotiin pitää tehdä kiipeilymahdollisuuksia. Kissojen leikittäminen vuoden ympäri on tärkeää.

Koirien korvat paleltuvat herkästi

Koirien omistajien olisi tärkeää seurata oman koiransa pakkaskestävyyttä, Säteri muistuttaa.

– Tarpeen vaatiessa koira pitää pukea pakkasella, varsinkin jos koiralla ei ole pohjavillaa. Jopa tossut ovat pienellä koiralla paikallaan näissä pakkasissa.

Koirilla raajat ja korvalehdet jäätyvät ensimmäisenä.

– Jos koira alkaa nostella tassuja, on hyvä suunnata kotiin päin. Jos koira alkaa kyyristelemään selkäänsä, on sillä jo kylmä.

Ehdotonta pakkasrajaa on vaikea antaa, koska eri koirarotujen pakkaskestävyys on niin erilainen. Jäätäviin olosuhteisiin jalostetut koirat viihtyvät paukkupakkasissa, kun taas parikiloinen pohjavillaton sylikoira kärsii jo kymmenen asteen pakkasesta.

– Kun koiran ulkoilu pakkasen takia jää vähälle, sisällä kannattaa harrastaa koiran kanssa erilaisia leikkejä.

Myös tarhakoirien olosuhteet syyniin

Suomessa tarhakoirillakin on tärkeä muistaa paukkupakkanen. Eläinsuojeluneuvoja Taru Säteri muistuttaa, että pentujen ja vanhojen koirien kanssa kannattaa harkita tarkkaan, miten ne selviytyvät tarhassa.

Jos koira alkaa nostella tassuja, on hyvä suunnata kotiin päin

eläinsuojeluneuvoja Taru Säteri

– Suomessa tarhakoirana ei voi pitää koiraa, jolla ei ole pohjavillaa. Tarhassa kuuluu olla aina säänpitävä koppi. Kovilla pakkasilla täytyy pitää huolta siitä, että kopin lämpötila pysyy plussan puolella. Koppi on nyt hyvä tarkastaa, että se on kunnossa.

Huomio kaikkiin kotieläimiin

Muun muassa Turun Eläinsuojeluyhdistyksen puhelin on soinut toisinaan tiuhaan, kun ulos jätetyistä ja kylmässä paleltuvista koirista ja kissoista on tehty ilmoituksia.

Eläinsuojeluyhdistys vetoaakin kaikkiin eläinten ystäviin ja pyytää olemaan valppaana pakkasessa värjöttelevien kotieläinten varalta.

Eläinsuojelyhdistyksille voi ilmoittaa, jos eläimiä pidetään kylmissään tai kohdellaan muutoin huonosti.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 7.1.2016 ja päivitetty uudelleen kovana pakkaspäivänä 22.1.2019.

Lue lisää:

Älä tee koiran kanssa pakkasövereitä – 15 minuutin lenkki riittää

Suosittelemme sinulle