Hyppää sisältöön

Tutkimus: Suomessa on paljon kerrostaloasuntoja, joiden ovet voivat palaa puhki liian helposti

Suomessa kerrostaloasuntojen ulko-ovilta vaaditaan, että ne kestävät tulipaloa puoli tuntia. Pelastusopiston tutkimuksen mukaan uudet, käyttämättömät ovet täyttivät vaatimuksen, mutta vanhemmat, käytössä olleet ovet paloivat puhki jo muutamassa minuutissa.

Tulipalo Ursininkadulla Turussa 2. tammikuuta 2016.
Tulipalo Ursininkadulla Turussa 2. tammikuuta. Kuva: Ari-Matti Ruuska / Lehtikuva
Helmi Nykänen

Kuopiossa toimivan Pelastusopiston tutkimuksen mukaan kerrostaloasuntojen ovien palonkestävyydessä on suuria eroja.

Suomessa kerrostalon huoneisto-ovilta vaaditaan, että ne kestävät lieskoja 30 minuuttia. Tutkimuksen mukaan uudet, käyttämättömät ovet täyttivät vaatimuksen, mutta vanhemmat ja käytössä olleet paloivat puhki jo muutamassa minuutissa.

Tutkimuksessa testattiin 18 ovea.

– Vain uusimmat kestivät 30 minuuttia. 60–70-luvulla tehtyjen ovien kestävyys oli huomattavasti pienempi, eli ne olivat niitä, jotka paloivat puhki 2–4 minuutissa. Vuonna 1982 valmistettu ovi kesti vähän yli 20 minuuttia, tutkimusjohtaja Esa Kokki kertoo.

Vanhoja ovia paljon

Tutkimuksen perusteella voidaan arvioida, että Suomessa on paljon kerrostalohuoneistoja, joiden ulko-ovien kunto voi aiheuttaa henkilöturvallisuusriskin tulipalon sattuessa. Tarkkaa määrää Esa Kokki ei pysty arvioimaan.

– Huoneisto-oven palonkestävyydellä on merkitystä siihen, kuinka nopeasti palo leviää yhdestä huoneistosta muualle kerrostaloon. Tulipalon sattuessa ohjeistetaan, ettei rappukäytävään saa mennä myrkyllisten savujen vuoksi, vaan pysytellään asunnossa. Jos asunnon ovi kuitenkin palaa puhki jo muutamassa minuutissa, voi käydä niin, ettei pelastuslaitos ehdi ajoissa paikalle, Kokki kuvailee riskejä.

Ovet tarkastettava säännöllisesti

Kokin mukaan ovien paloturvallisuuteen pitää jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Hän ottaa esille maaliskuussa 2014 Turussa tapahtuneen kerrostalon tulipalon, jossa huoneisto-ovia paloi puhki.

– Oven vanhuus ei ole määrittävä tekijä, vaan ne pitäisi tarkastaa säännöllisesti. Jos postiluukku ei sulkeudu kunnolla, jos ovilehden ja karmin väliin jää selvä rako tai se ei tiivisty kunnolla tai sitten jos ovessa on näkyvä vaurio, esimerkiksi potkun seurauksena, ovi pitäisi korjata, Kokki luettelee.

Vuonna 2014 kerrostaloissa oli runsaat 1 500 tulipaloa, joissa kuoli 26 ja loukkaantui 342 ihmistä. Viime vuonna tulipaloissa kuoli kerrostaloissa Suomen Pelastusalan keskusjärjestön mukaan 17 ihmistä.

Suosittelemme sinulle