Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Helsingin poliisi: Kölnin häirintä uhkasi tapahtua myös Helsingissä – 1 000 turvapaikanhakijaa asematunnelissa

Helsingin poliisin mukaan turvapaikanhakijoilla saattoi olla uutenavuotena samankaltaisia suunnitelmia Helsingissä kuin Kölnissä Saksassa. Poliisille ilmoitettiin uudenvuoden yönä kolmesta ahdistelutapauksesta.

Uudenvuodenjuhlintaa Senaatintorilla Helsingissä.
Uudenvuodenjuhlintaa Senaatintorilla Helsingissä torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisin mukaan joukko turvapaikanhakijoita suunnitteli uudenvuodenaattona mahdollisesti samankaltaista toimintaa kuin Kölnissä.

Kölnissä Saksassa noin tuhannen ulkomaalaismiehen joukon epäillään syyllistyneen kymmeniin rikoksiin. Jopa 15 naisen kerrotaan joutuneen seksuaalirikoksen uhriksi.

Poliisi kertoo saanensa etukäteen vihiä suunnitelmista. Helsinkiin saapui uudenvuoden viettoon turvapaikanhakijoita myös muualta Suomesta.

– Meillä oli sellaista tietoa, että Helsinkiin on tulossa uudenvuoden juhlijoita, jotka aiheuttaisivat erilaisia häiriöitä, sanoo Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Ylelle.

Koskimäen mukaan Helsingin keskustan asematunneliin kokoontui iltayhdentoista aikaan toista tuhatta turvapaikanhakijaa. Hän kertoo poliisin poistaneen paikalta kymmeniä ja ottaneensa kiinni useita henkilöitä.

Poliisi varautui ennakolta erityisesti seksuaalisiin ahdisteluihin, varkauksiin ja tappeluihin, Koskimäki sanoo.

– Tämäntyyppisistä asioista oli ennakkotietoa.

Koskimäen mukaan poliisin ennakkoon saamat tiedot liittyivät Kirkkonummella vastaaottokeskuksessa uudenvuodenaattona tehtyihin turvapaikanhakijoiden pidätyksiin.

Poliisi pidätti kuusi miestä Aavarannan vastaanottokeskuksessa. Miehet vapautettiin lauantaina.

Uudenvuoden yönä poliisille ilmoitettiin kolmesta ahdistelutapauksesta. Kaksi tapauksista on rikostutkinnassa.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole kuvaa siitä, miten suunnitelmallista asia on, Koskimäki sanoo.

Vakavammat häiriöt estettiin valmistautumisella, valvonnalla ja sillä, että kynnys puuttua oli alhainen, Koskimäki uskoo.

Suosittelemme sinulle