Hyppää sisältöön

Pekka Ervasti: Pääministeri liekeissä

Ei politiikka ole tylsää. Politiikan toimittajat ovat tylsiä. Heidän pitää ottaa oppia urheilujournalismista.

Pekka Ervasti
Kuva: Lassi Seppälä / Yle
Pekka Ervasti

Nyt verta pakkiin ja näytetään, miten välikysymyskeskustelua pitää kommentoida!

Luottamusäänestys päättyi tylyihin lukuihin: hallitus 123, oppositio 76. Tulos puhukoon puolestaan. Se on siinä!

Tällaiseen tulokseen pystyy vain huippujoukkue. Viimeistään nyt on uskottava, että kolmen ässän hallitus on kaiken hehkutuksen, ylisanojen ja kehujen arvoinen.

Alkuasetelmateivät kuitenkaan olleet hallituksen kannalta parhaat mahdolliset. Luottohyökkääjä ulkoministeri Timo "Timppa" Soini (ps.) oli ulkomailla ja opetusministeri Sanni "Santtu" Grahn-Laasosella (kok.) puujalka. Näistä asetelmista voidaan perustellusti sanoa, että ennen välikysymyskeskustelun alkua mittelöllä oli vain yksi ennakkosuosikki: oppositio.

Hyökkäyspeli puolestaan oli osoitus aivan maailmanluokan tasolle nousseesta pelirohkeudesta.

Aluksi oppositio rulettikin suvereenisti istuntosalissa. Hallitus kieltämättä sortui muutamaan helppoon virheeseen. Oppositio ei kuitenkaan pystynyt käyttämään etsikkoaikaansa täysimääräisesti hyväkseen. Se hukkasi momentuminsa.

Team Sipilä paransi suoritustaan debatin edetessä puheenvuoro puheenvuorolta. Hasardilausunnot ja merkkausvirheet saatiin puristettua minimiin. Puolustusosasto oli yhtä graniittia. Hyökkäyspeli puolestaan oli osoitus aivan maailmanluokan tasolle nousseesta pelirohkeudesta. Sitä oli hienoa seurata pressiaitiosta!

On kiistämätön tosiseikka, että pääministeri Juha "Jupe" Sipilä (kesk.) on pystynyt koulimaan tiimistään käsittämättömän tunnollisen suorittajan. Siitä täysi komplimentti koko jengille.

Hallituksensuorituksessa oli rytmiä ja variaatioita malttia ja vaarallisten tilanteiden tunnistamista unohtamatta. Kolme ässää ymmärsi kollektiivina, että peli-ilon ja tunteen säilymisen kannalta on tärkeää, että kokonaissuoritus on riittävän harkitseva eikä mitään hurlumhei-tyylistä karusellipallotelua.

Joukkueessa on mukana luottopelaajia, jotka ovat olleet mukana opposition teurastuksessa aikaisemminkin.

Ratkaisijan asemaan nousi tietysti Jupe Sipilä itse. Mutta vaikka hallituksella oli käytettävissään tulikuuma pääministeri, sillä oli myös takanaan laajempi ja täysin ylivoimainen hyökkäyskalusto.

Joukkueessa on mukana luottopelaajia, jotka ovat olleet mukana opposition teurastuksessa aikaisemminkin. Nyt tämä lihamuuri vyöryi esiin koko leveydellään Valtiovarainministeri Alexander "Jäbäleison" Stubbin (kok.) sivallukset tulivat juuri silloin, kun niitä tarvittiin. Tuntui tosin kuin hän olisi keksinyt ne ihan omasta päästään.

Myös Mikkelin Jukurien kasvatti, ulkomaankauppaministeri Leena "Lennu" Toivakka (kok.) ajoi röyhkeästi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se ei ollut yllätys, sillä hän on osoittanut vaarallisuutensa jo aikaisemminkin lukuisilla vienninedistämismatkoillaan.

Mutta tärkeinä on, että hallitus uskalsi vihdoinkin olla kingi. Se vaikuttaa nyt joukkueelta, joka löytää keinot voittoon millaisessa tilanteessa tahansa. Tuli sote tai pakkolait, täältä pesee!  Mikään ei enää pysäytä tätä hallitusta. Hallitus vie ja oppositio vikisee!

Kaiken takana oli tietenkin pääministerin loistava yksilösuoritus, joka heijastui koko joukkueen toimintaan. Melkoinen erikoismaisteri saa olla kuka tahansa herra Pääministeri, missä tahansa päin maailmaa, jos ei tutki Sipilän tekemisiä ja mieti, mitä voisin tältä herralta oppia. Suomen mittakaavassa Sipilä on nousemassa suuurten valtiomiesten luokkaan – aivan Urho "Urkki" Kekkosen rinnalle.

Pasila! Porilaisten marssi!

Suosittelemme sinulle