Keminmaalaisen kalatalouskonsulentin Petter Nissenin puhelin on soinut viime päivinä tiuhaan. Kalastajat ovat ihmeissään ja käärmeissään juuri voimaan tulleesta uudesta kalastuslaista, joka kieltää pilkkimisen ja onkimisen vaelluskalavesien virta- ja koskipaikoissa.
– Kalastajat toivovat tietoa siitä, mitä voi tehdä ja mitä ei. Pilkkimistä ei ole tehty nyt helpoksi, vapaa-ajankalastajien keskusjärjestössä kalatalouskonsulenttina toimiva Nissen sanoo.
Lapin ELY-keskus ei ole antanut vielä tarkempia ohjeita siitä, missä saa kalastaa ja missä ei. Kalatalousbiologi Jari Leskinen kertoo, että ELY-keskuksessa selvitellään vielä, miten asia hoidetaan ja mietinnässä on myös, miten mahdollisten poikkeuslupien kanssa toimitaan.
Pikaista ohjeistusta kaivataan
Leskinen arvioi, että esimerkiksi huhtikuun alkuun suunniteltu suuri pilkkitapahtuma Tornion suurpilkit pystytään järjestämään Tornionjoella poikkeusluvan turvin.
– Muitakin poikkeuslupia joudutaan varmasti myöntämään. Poikkeuslupahakemuksia ole meille vielä kuitenkaan tullut, Leskinen sanoo.
Tulkinnanvaraista on esimerkiksi, mikä paikka luetaan virtapaikaksi. Petter Nissen toivoo asiaan ohjeistusta mahdollisimman pian.
– Nyt alkuvuodesta olisi hyvä saada selvyys, missä kohtaa virtaveden raja kulkee, jotta ihmiset pääsisivät rauhassa pilkille. Vanhassakin laissa kieltoja on ollut, mutta nyt uusi laki kieltäisi sellaisenaan myös esimerkiksi rakennettujen jokien patoaltaissa pilkkimisen. Tämä ei ole varmaankaan alun perin lain tarkoitus, Nissen tulkitsee.
Oma pohdinta tarpeen
Nissenin mukaan viranomaisilla on ollut viritteillä rakentaa internetiin karttapohjat, joista voisi käydä katsomassa jokien koski- ja virtapaikat valmiiksi määriteltynä, mutta tällainen palvelu ei ole ainakaan vielä valmis.
– Vähän samanlaista ongelmaa oli vanhankin lain kanssa, kun kalastaja joutui itse miettimään, onko esimerkiksi joessa juuri tässä kohtaa virtapaikka vai ei. Ehkä uuden lain sanamuoto antaa isommat mahdollisuudet määritellä virta-alueet laajemmin, Nissen pohtii.