Hyppää sisältöön

Markkinaoikeus puuttui keikkalääkäreiden tarjouskilpailuihin

Markkinaoikeus on hylännyt terveysyhtiö Attendon tekemän valituksen keikkalääkäreiden kilpailutusasiassa. Oikeus käsitteli tarjouskilpailua, jossa Attendo oli tarjonnut keikkalääkäriään vankilaan 50 euron tuntihintaan.

Kuva: Milla Takala / Lehtikuva
Päivi Happonen

Vuosi sitten syksyllä Suomen vankiloihin haettiin keikkalääkäreitä tarjouskilpailun avulla. Tarjouspyynnössä kerrottiin, että kolme halvinta tarjousta voittaa kilpailun. Tarjouskilpailuun osallistuivat kaikki Suomen suurimmat terveysalan yksityiset yhtiöt.

Terveysyhtiö Attendo osallistui kilpailuun kahdella tarjouksella. Se tarjosi keikkalääkäreitään toisessa tarjouksessan noin 50 sentin tuntihintaan ja toisessa tarjouksessa 50 euron tuntihintaan.

Valtion kilpailutuksia hoitava Hansel Oy hylkäsi Attendon molemmat tarjoukset. Hansel katsoi, ettei edes 50 euron tuntihinta voi kattaa lääkärin palkkakuluja ja matkakuluja vankiloihin. Hansel perusti päätöksensä myös siihen, että muiden kilpailuun osallistuneiden terveysyhtiöiden tarjoamat tuntihinnat olivat noin 100 % kalliimmat kuin Attendon. Yleisesti keikkalääkäreiden tuntihinnat ovat noin 80-180 euroa.

Attendo oli asiasta toista mieltä, ja se vei 50 euron tuntihintaisen tarjouksensa markkinaoikeuteen.

Markkinaoikeus: Tarjouskilpailun järjestäjällä oli oikeus hylätä Attendon tarjous

Markkinaoikeus antoi keikkalääkäreiden kilpailutuksesta ratkaisunsa juuri ennen joulua.

Markkinaoikeuden mukaan tarjouskilpailun järjestäjällä Hansel Oy:llä oli oikeus pitää Attendon 50 euron tuntihintaista tarjousta epäilyttävän alhaisena, ja hylätä siksi tarjous. Oikeus ei hyväksynyt Attendon selitystä siitä, että samassa tarjouksessa tarjottiin myös kalliimpia lääkäreitä, ja tarjousta tulisi tarkastella kokonaisuutena.

Markkinaoikeuden päätös on merkittävä, koska käytännössä se pyrkii estämään niin sanotun hintakikkailun eli epätodellisen alhaiset hinnat kuntien ja valtioiden järjestämissä tarjouskilpailuissa.

Attendossa toivotaan selkeämpiä tarjouskilpailuja

Terveysyhtiö Attendon mukaan heidän tarjouskilpailunsa vankilalääkärikilpailutukseen tehtiin asianmukaisesti. Attendon mukaan tarjouskilpailun järjestäjien olisi syytä tehdä tarjouskilpailuista nykyistä selkeämpiä. 

– Tarjouspyynnöt pitää muotoilla siten, että yksittäisiä edullisia tuntihintoja ei voi tai niitä ei kannata tarjota, mikäli niitä halutaan välttää, toteaa Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja Ylelle lähettämässään sähköpostissa.

Korkeaojan mukaan yhtiössä pohditaan parhaillaan, viekö se markkinaoikeuden ratkaisun korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Me tutustumme parhaillaan markkinaoikeuden ratkaisuun, kertoo viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja.

Julkaisemme lisää keikkalääkäreihin liittyviä uutisia perjantaina Ylen netissä sekä radio- ja televisiouutisissa.

Suosittelemme sinulle