Hyppää sisältöön

Kenelle kelpaa enää nyhtöpossu? Uutuusruoka nyhtökaura voi olla Suomen seuraava vientihitti

Suomessa on kehitelty kauran, härkäpapujen ja herneiden hierre, jota voi käyttää ruuanlaitossa jauhelihan ja broilerin tapaan. Sokkotesteissä ruokauutuutta on luultu lihaksi.

nyhtökauraa kulhossa ja lusikka
Suomalainen keksintö nyhtökaura saattaa tulevaisuudessa korvata esimerkiksi jauhelihan. Aamu-tv:ssä vieraili nyhtökauraa kehittävän Gold&Green Foodsista Maija Itkonen. Yrityksen tavoitteena on valloittaa maailma nyhtökauralla.
Pirjo Auvinen

Nyhtöpossu on ollut viime vuosien ruokahitti. Nyt kaupan hyllyille on tulossa vegevaihtoehto, nyhtökaura. Se sisältää kauraa, härkäpapua ja hernettä.

Suomalaiskehittelijöiden tavoitteena on ollut täydellinen proteiininlähde ja kasvipohjainen vaihtoehto arkiruuan broilerisuikaleille ja jauhelihalle.

Gold&Greenin toimitusjohtaja Maija Itkonen alleviivasi Ylen aamu-tv:ssä, että tavoitteena ei ole ollut "feikkiliha" vaan ympäristötietoinen vaihtoehto. Raaka-aineet tulevat läheltä ja ovat kotimaisia.

Helppoa ja säilyvää

Itkosen mukaan kaura on haastava käsiteltävä, koska siinä ei ole gluteiinia ja siksi se hajoaa helposti. Nyhtökaura on saatu syymäiseksi hiertämällä ja kuumentamalla.

Sokkotesteissä nyhtökauraa on luultu lihaksi.

– Tavoitteena oli helppo "käyttöliittymä" kiireisille ruuanlaittajille. Nyhtökaurassa helpoutta esimerkiksi jauhelihaan verrattuna tuo se, ettei sitä tarvitse kypsentää, pelkkä pyöräytys pannulla riittää.

– Nyhtökaurassa ei ole maitoa eikä munia eli säilyvyys on paljon pitempi kuin lihalla eli tulossa on hyvä vegepäivän hätävara, Itkonen jatkaa.

Nyhtökaurasta vientituote?

Itkosen mukaan maailmalla on kasvussa varsinainen kaurabuumi, johon suomalaisten on helppo päästä mukaan. Itkonen kertoo, että kaura kasvaa Suomessa hyvin ja tätä nykyä vain 6-8 prosenttia suomalaiskaurasta käytetään ihmisravinnoksi.

Suosittelemme sinulle