Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Turvapaikanhakijat Sallassa: Mafia huijaa ja rahastaa meitä Murmanskissa

Venäjältä Suomeen tulevat turvapaikanhakijat kertovat salakuljettajien huijaavan ja rahastavan heitä Murmanskissa. Suomeen on tullut pohjoista reittiä Venäjältä yli 800 turvapaikanhakijaa viime loppusyksystä lähtien. Kävimme eilen Sallan rajanylityspaikalla katsomassa tilannetta.

Turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan rajanylityspaikalla 7.1.2016
Turvapaikanhakijoiden käyttämä auto Sallan rajanylityspaikalla 7.1.2016 Kuva: Tapani Leisti / Yle
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Eilen torstaina  illansuussa Sallan rajanylityspaikalle saapui 21 afganistanilaista turvapaikanhakijaa Venäjän puolelta. He olivat ajaneet kahdella vanhalla Murmanskista ostamallaan autolla Sallaan noin 400 kilometrin matkan. Autoista he kertoivat maksaneensa tuhansia euroja.

Matka on tehty yhtenä talven kylmimmistä päivistä. Edellisenä yönä pakkanen kävi lähes -40 asteessa ja päivällä Sallassa oli vielä -25. Afganistanilaisilla on yllään tavanomaiset talvivaatteet, joilla ei pitkään tarkenisi tulipalopakkasessa. Eräs naisista epäilee lasten saaneen auton ahtaudessa pakokaasuista lievän häkämyrkytyksen.

Autot ovat täynnä ruoanjätteitä ja pakkauspapereita. Viranomaisten pienikokoinen huumekoira haistelee autot. rajaviranomaisten mukaan turvapaikanhakijoilta ei ole löydetty laittomia tavaroita tai aineita ja he ovat käyttäytyneet asiallisesti.

Nimettöminä ja tv-kameran ulkopuolella afganistanilaiset kertoivat salakuljettajien huijanneen, rahastaneen ja uhkailleen heitä Murmanskissa. Osa heistä kertoi asuneensa kolme vuotta Moskovassa ja tulleensa Murmanskiin kuukausi sitten lentokoneella. Tulijoista kertoivat maksaneensa salakuljettajiksi tai mafiaksi kutsumilleen henkilöille tuhansia euroja.

Yhden kertomuksen mukaan salakuljettajat olivat lähteneet kymmenkunta kertaa viemään kertojaa perheineen kohti Suomea, mutta kääntyneet tekosyyllä takaisin rahastaakseen lisää. Tulijat kertoivat asuneensa Murmanskissa hostelissa jossa asui 50-70 turvapaikanhakijaa.

Afganistanilaiset kertoivat pakenevansa kotimaassaan riehuvaa talebaanien ja isisin terroria. Moskovassa heidän lapsiaan oli kiusattu eivätkä lapset saaneet mitään rokotuksia alkuperänsä vuoksi. Siihen miksi he pyrkivät länteen pohjoisen kautta ei saatu selvyyttä.

Norjaan ehti Murmanskin kautta tulla Moskovasta viisi ja puoli tuhatta turvapaikanhakijaa ennen kuin Norja sulki Venäjän rajalla olevan Storskogin rajaylityspaikan.   

Huurteisia Ladoja ja Volgia

Aiemmin turvapaikanhakijoiden rajanylityskulkuneuvoksi sallittiin polkupyörä. Pari viikkoa sitten Suomi kielsi pyörät. Nyt turvapaikanhakijat tulevat vanhoilla huonokuntoisilla autoilla.

Näitä turvapaikanhakijoiden Venäjältä hankkimia ruosteisia Ladoja ja Volgia seisoo huurteen ja lumen peittäminä parisenkymmentä Sallan rajanylityspaikan parkkialueella. Autoissa on Venäjän rekisterikilvet ja suurimmassa osassa Murmanskin alueen rekisterinumero 51.

Osassa on kesärenkaat, yhden keula on törmäyksen jäljiltä lytyssä. Autot on takavarikoitu, sanoo, Sallan Kelloselän vartion varapäällikkö Matti Pekkala Rajavartiolaitokselta. Pekkalan mukaan takavarikon syinä ovat rikostutkinta tai niiden ajokelvoton kunto Suomen ajoneuvosäännösten valossa.

Rikostutkinnan vuoksi auto on voitu takavarikoida rikoksentekovälineenä epäillyssä laittoman maahantulon järjestämisessä. Tulkinnan mukaan kuljettajana oleva turvapaikanhakija voi syyllistyä laittoman maahantulon järjestämiseen, jos kyydissä on muitakin kuin oman perheen jäseniä.

Sallan rajanylityspaikalla Rajavartiolaitoksen ja Tullilaitoksen edustajat tekevät turvapaikanhakijoille, heidän autoilleen ja tavaroilleen rajatarkastuksen ja turvapaikkaprosessin aloittavat toimenpiteet.

Illalla turvapaikanhakijoita kuljetettava bussi lähtee Sallasta kohti Tornion järjestelykeskusta. Se on Afganistanin lasten seuraava etappi pitkällä matkalla, jonka syihin heillä ei ole osaa eikä arpaa.    

Suosittelemme sinulle