Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Seuraus julkisista tutkimusleikkauksista: Uudet keksinnöt jäävät yritysten käsiin

Valtiot leikkaavat tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitusta, joka jää yhä enemmän yritysten varaan. Onko yrityksillä halua kehittää bisnestä, joka voisi olla yleinen etu, mutta uhkaa niiden liiketoimintaa, kysyy OECD.

Tutkija työskentelee laboratoriossa.
Kuva: Nic Bothma / EPA
Antti Parviala
Avaa Yle-sovelluksessa

Talousjärjestö OECD:n tuoreimmassa raportissa kiitellään tutkimus- ja tuotekehitysrahoituksen (t&k) kasvua. OECD:n jäseninä olevissa teollisuusmaissa t&k:hon käytettiin 2,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Raportin luvut koskevat vuotta 2013.

OECD-maissa on kuitenkin tyypillistä, että tutkiminen on entistä selvemmin yritysten käsissä. Valtiot säästävät ja leikkaavat myös tutkimukseen suunnattuja määrärahoja.

Suomessa valtion tutkimus- ja innovaatiorahoitusta on vähennetty useana vuonna peräkkäin. Tänä vuonna siitä leikataan edelleen noin kahdeksan prosenttia. Suomessa leikataan muun muassa valtion innovaatiorahoittaja Tekesin rahoitusta. Lisäksi aluehallintouudistus vaikuttaa sen toimintaan.

Tutkimuksen jääminen yhä enemmän yritysten varaan herättää kysymyksen sen kohdentamisesta. Yritykset tuskin ovat halukkaita tekemään, tai ainakaan julkistamaan ideoita, jotka vetäisivät mattoa niiden oman liiketoiminnan alta.

OECD muistuttaa kuitenkin, että talouden kehittymisen kannalta nykyisiä liiketoimintamalleja haastavat keksinnöt ovat kuitenkin ratkaisevan tärkeitä. Järjestö listaa tällaisina keksintöinä muun muassa asioiden internetin, monet uudet materiaalit, big datan ja kvanttitietokoneet.

Lokakuussa julkaistussa raportissa lasketaan, että maailman t&k –päätökset ovat suhteellisen harvojen käsissä. OECD:n mukaan kaksi tuhatta yritystä ja niiden yhteistyökumppania vastaa yli 90 prosentista koko maailman t&k –kuluista. Niistä vähän yli puolella pääkonttori sijaitsee Yhdyvalloissa tai Japanissa.

Suosittelemme