Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tohtoreiden työttömyys pahenee – ministeriö haluaa hillitä yliopistojen tohtorikoulutusta

Tohtoriksi väitelleiden työttömyys on kasvanut 15 vuotta yhteen menoon. Työttömänä on jo toista tuhatta tohtoria, enemmän kuin koskaan aiemmin. Ministeriön selvityksen mukaan yrityksillä ei ole suunnitelmia palkata merkittävästi lisää tohtoritasoista väkeä.

Tohtorin hattuja
Viime vuonna valmistui yli 1800 tohtoria. Kuva: Yle
Timo Keränen
Avaa Yle-sovelluksessa

Erityisesti kemian, biokemian, biologian ja ympäristötieteiden tohtoreilla on vaikeuksia löytää koulutustaan vastaavaa työtä. Myös fyysikoiden ja matemaatikkojen tilanne heikkenee.

Luonnontieteilijöiden etujärjestö, Luonnontieteiden akateemisten liitto, on vedonnut useaan otteeseen opetus- ja kulttuuriministeriöön mutta toistaiseksi koulutusmäärät ovat pysyneet korkeina.

– Jos kouluttautuu 10 vuotta tohtoriksi ja jää työttömäksi, se on kansantalouden kannalta kestämätöntä ja yksilön kannalta hyvin valitettavaa, sanoo liiton asiamies Maija Arvonen.

Osaltaan tohtoreiden määrää on kasvattanut työttömiksi jääneet luonnontieteiden maisterit. Kun töitä ei ole löytynyt, moni on jatkanut opintojaan kohti tohtorin hattua.

Arvosen mukaan useat Luonnontieteiden akateemisten liiton tohtorijäsenistä ovat lähteneet opiskelemaan ammattikorkeakouluun, kun tohtorin papereilla ei ole löytynyt töitä.

Yliopistot päättävät koulutettavien määrästä

Seuraavan neljän vuoden aikana koulutusta saatetaan kuitenkin hillitä. Opetus- ja kulttuuriministeriö aloittaa keväällä neuvottelut yliopistojen kanssa, jotta nämä pysyisivät 1 600 tohtorin vuositavoitteessa.

Viime vuonna tohtoreita valmistui yhteensä yli 1 800. Myös aiempina vuosina tavoitteista on lipsuttu ylöspäin. Yliopistot saavat osan tuloistaan ministeriön vahvistamien tutkintomäärien perusteella. Ne voivat kuitenkin itse päättää lopullisista koulutusmääristä.

Käytännössä väitöskirjoista valtaosa rahoitetaan julkisilla varoilla. Opetusministeriön opetusneuvos Erja Heikkinen arvioi, että vajaat seitsemän prosenttia väitöskirjoista tehdään yksityisellä rahoituksella.

– Kun tähän lisätään se, että osa tekee tutkinnon palkkatyön ohessa, yksityisen rahoituksen osuus nousee vajaaseen 20 prosenttiin.

Miten tohtorit työllistyvät?

Ylipistojen rahoituksen tiukentuessa, tohtoreiden työttömyys saattaa pahentua entisestään.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistuu helmikuussa selvitys tohtoreiden työllistymisestä yksityiselle sektorille. Alustavien tietojen mukaan ne yritykset, jotka ovat jo palkanneet tohtoreita, palkkaavat lisää jatkossakin.

– Mutta kun katsotaan koko yrityskenttää, suuria ja pieniä, se ei ole avautunut tohtoreille, sanoo opetusneuvos Erja Heikkinen.

Akavan ekonomisti Heikki Taulu kuitenkin muistuttaa, että kokonaisuutena tohtoreiden työttömyys on edelleen vähäisempää kuin muiden korkeakoulutettujen. Jatkossa tohtoreiden työllisyys on pitkälti kiinni elinkeinoelämän vetovoimasta.

– Jos yritysten tutkimus- ja kehitysinvestoinnit lähtevät liikkeelle, sitä kautta avautuu uusia työpaikkoja, Taulu sanoo.

Suosittelemme