Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Lounastunti on päivän tärkein tauko – päästä irti työajatuksista

Aamiainen on päivän tärkein ateria, puhutaan. Lounaan merkitystä ei kuitenkaan sovi vähätellä, sillä tauko työpäivän keskellä on tärkeä. Vapaus valita ruokapaikka ja -aika korostuu vielä julkaisemattomassa tutkimuksessa.

Mainos- ja viestintätoimisto Villivision työntekijät lounaalla
Kuva: Marko Melto / Yle
Kaisu Jansson
Avaa Yle-sovelluksessa

Toppatakit kahisevat, kun tamperelaisen mainos- ja viestintätoimisto Villivisio Oy:n työntekijät tekevät lähtöä lounaalle. Pirteä pakkassää ei säikäytä luovan alan ihmisiä, vaan lounaalle suunnataan tuttuun tapaan toimiston ulkopuolelle.

Villivisiolaiset käyvät päivittäin syömässä ulkona. Heille yhdessä lounastaminen on irtiotto työpäivän keskeltä.

Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksen tutkija Marjaana Sianoja kannustaa lähtemään lounastauon ajaksi pois työpaikalta.

– Näyttää siltä, että lounastauon viettäminen työpaikan ulkopuolella, esimerkiksi jossain ravintolassa, olisi parempi työstä palautumisen kannalta.

Tärkeintä valinnanvapaus ja mahdollisuus irrottautua työkuvioista

Villivision porukka suuntaa tänään läheiseen tamperelaiseen lounasravintolaan. AD Laura Ojanpää kertoo, ettei heillä ole kantapaikkaa, vaan kaikkia keskustan ravintoloita pyritään kannattamaan tasapuolisesti.

– Mukavahan se on yhdessä syödä. Joskus saattaa kuitenkin olla sellainen hetki ja tarve, että on ihan itsekseen, Villivision luova johtaja Pauli Nurminen miettii.

Työntekijän valinnanvapaus on Marjaana Sianojan mukaan keskeistä hyvinvoinnille.

Suomen Akatemian rahoittamassa ja Tampereen yliopistossa toteutetussa kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että erityisen tärkeää jaksamisen kannalta on saada itse päättää, missä ja miten ruokataukonsa viettää. Työntekijöiden palautumista lounastauolla kartoittaneeseen kyselyyn vastasi noin 840 suomalaista tietotyöntekijää vuosina 2013 ja 2014.

Vielä julkaisemattoman tutkimuksen mukaan toinen keskeinen tekijä työstä palautumiseen lounastauon aikana on se, että työympyröistä pääsisi irrottautumaan. Tämä voi tapahtua vaikkapa toisten seurassa keskustellen.

Ruokatauolla puhutaan muusta kuin työstä

Tampereella vuodesta 1999 saakka toimineen Villivision 18 työntekijää syövät parin viikon välein yhdessä aamiaista, ja toisinaan he viettävät työporukalla pitsaperjantaita tai burgerimaanantaita.

– Ennen kaikkea pyrimme tutustumaan toisiimme lounastunnilla. Käymme läpi vähän muita tapahtumia ja kotijuttuja, Nurminen kertoo samalla kun maistelee lounaaksi valikoitunutta kasvissosekeittoa.

Jalat pöydän alla tehdään ystäviä.

Pasi Kuhmonen

Asiakkuusjohtaja Pasi Kuhmonen tunnustaa, että myös asiakkaiden kanssa käydään lounaalla. Silloin ei tarvitse puhua pelkästään työasioista.

– Minä tykkään tutustua asiakkaisiin enemmän ruoan kuin työpöydän ääressä. Viittaankin aina, että jalat pöydän alla tehdään ystäviä, sanoo Kuhmonen.

Tutkija Marjaana Sianojan mielestä lounaalla kannattaakin keskittyä muihin kuin työasioihin. Esimerkiksi yhdessä työasioista murehtiminen estää niiden siirtämisen pois mielestä tauon ajaksi, eikä edistä työstä palautumista tauon aikana.

Ruoka-astioiden tyhjennyttyä villivisiolaiset pukeutuvat, ja suuntaavat takaisin toimistolle.

– Kyllähän lounas antaa ja ottaa. Pitää muistaa se ettei syö liikaa, ettei tule "iltapäiväväsy", AD Timo Havu pohtii.

Paluumatkalla osa seitsenhenkisestä ruokaseurueesta kirmaa Tammerkosken varteen ikuistamaan tammikuisen auringon säteet valokuvaan. Iltapäiväväsymyksestä ei ole tietoakaan.

Suosittelemme sinulle