Hyppää sisältöön

Hector: David Bowie antoi minulle luvan laulaa naisellisesti

David Bowie on jättänyt lähtemättömän jäljen suomalaiseen rock- ja popmusiikkiin. Artisti toisensa jälkeen muistelee edesmennyttä maailmantähteä merkittävänä suunnannäyttäjänä ja idolina. Hector oli Suomessa ensimmäinen Bowien jalanjäljissä.

Heikki Harma, eli Hector vuonna 1974 Kuva: Arja Lento / Yle
Satu-Lotta Peltola

Muusikko ja toimittaja Heikki "Hector" Harma on samaa vuosikertaa David Bowien kanssa. Fani hän on ollut kohta puoli vuosisataa. Hectorin mukaan Bowie oli poikkeuksellinen artisti ja muusikko, yksi harvoista rock-ja popmusiikin taiteilijoista, joilla on ollut merkitystä kulttuurisesti ja musiikillisesti usealla vuosikymmenellä.

Hector: Bowie toi feminiinisyyttä miehiseen rockiin

Hector kertoo vaikuttuneensa nuorena miehenä 1970-luvun alkupuolella David Bowien erilaisuudesta. Bowie toi feminiinisiä sävyjä kovin miehiseen rockmusiikkiin.

– Minulle levyttävänä artistina Bowiesta tuli rohkaiseva esikuva, että toisinkin voi tehdä. Voi esimerkiksi tuoda ääneensä naisellisia sävyjä, sen kovan blues and rhythm -rääkymisen jälkeen. 

Vuonna 1974 Hector levytti Bowien kappaleesta Life on Mars oman versionsa Sudenkorento, johon teki itse suomalaiset sanat.

Hector otti David Bowielta aineksia myös ulkonäköönsä, sen minkä olemukseltaan hyvin erityyppisenä, kookkaana, saattoi. Hän leikkasi Bowie-tukan, veti jalkaan ratsastussaappaanmuotoiset pitkävartiset buutsit ja alkoi meikata.

– Hain aavistusta feminiinisestä puolestani käyttämällä kajalia ja poskipunaa keikoilla. Tätä kesti ehkä pari vuotta. Täytyy muistaa, että minun piti säilyttää uskottavuuteni päivätyössäni, musiikkitoimittajana Ylessä, Hector sanoo.

Oinonen ihmetteli Bowien "kamaa, joka nopeuttaa toimintoja"

David Bowie Helsingissä vuonna 1976. Kuva: Vesa Klemetti / Lehtikuva

Yhtyeiden Nights of Iguana ja Pelle Miljoona & Rockers kitaristi Veli-Pekka ”Puka” Oinonen on myös suuri David Bowie -fani vuosikymmenten takaa.

–  Meillä oli koulussa Norssissa tapana aina ennen joululomaa pitää ruotsintunnilla musiikkiraati. Vuonna 1972 opettaja toi ruodittavaksi Bowien juuri ilmestyneen albumin Ziggy Stardust. Se kolahti heti, "Puka" Oinonen sanoo.

Oinonen on nähnyt David Bowien livenä konsertissa Helsingissä, Messukeskuksen UKK-hallissa, vuonna 1976. Station to Station -albumin jälkeinen maailmankiertue oli menestys, vaikka Bowie eli juuri tuolloin aallonpohjaa, oli kokaiiniriippuvainen ja huonokuntoinen. Oinonen ei moista huomannut. Hän sanoo konsertin olleen paras kokemansa ikinä.

– Muistan settilistan vieläkin, siinä oli biisejä uudelta levyltä mutta myös vanhoja hitteljä. Ulkoisesti Bowie oli mennyt niukempaan suuntaan. Hänellä oli valkoinen kauluspaita, liivit ja tukka vedetty taaksepäin, vähän niinkuin 1930-luvun Berliinin -tyyliin, Oinonen muistelee.

– Bowie oli sanonut jossain haastattelussa vetävänsä kamaa, joka nopeuttaa toimintoja. Me emme yhtään ymmärtäneet, että kyse oli huumeista. Sellaisiahan käytettiin vain elokuvissa.

"Puka" Oinonen on yhä vaikuttunut Bowien musiikista.

– Aina kun teen jonkun kappaleen, haluan että se kuulostaa David Bowelta, Lou Reediltä tai Iggy Popilta. Heidän musiikkinsa ei ole perusyksinkertaista kolmensoinnun musaa, vaan siinä on aina jotain enemmän.

Bowien musiikki täynnä ennenkuulumattomia soundeja

Jouko "Jimi" Sumén, erityisesti 1980-luvun suomalainen rockstara, on levyttänyt versionsa Bowien Rebel Rebel -kappaleesta.

– Bowie teki studioratkaisuja, jotka olivat ennenkuulumattomia, Sumén muistelee ihaillen.

Matti Siitonen Kuva: Yle

Muusikko Matti "Fredi" Siitonen hyppäsi omasta musiikkigenrestään aika lailla sivupoluille levyttäessään 1973 Bowien hittikappaleen Starman, suomeksi _Muukalainen. _ Sanoittaja Vexi Salmi oli kuullut kappaleen radiosta ja päätti, että se pitää tehdä suomeksi. Ilman vaikeuksia Starman ei _Muukalaiseksi _ vääntynyt, Fredi muistelee.

– Siellä alkuperäisessä Starmanissa oli sellainen ääni, soundi, jota emme Suomessa saaneet aikaan, meillä ei ollut sellaista laitetta. Soviteltiin siihen sitten kitaraa ja klarinettia, joka soitti edes sinne päin, että tarattarattattaa.

Suosittelemme sinulle