Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Nokian vesikriisi: jäteveden sairastuttamilta lapsilta löytyi pahimmillaan seitsemän taudinaiheuttajaa

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan Nokialla vuonna 2007 jäteveden saastuttama juomavesi aiheutti poikkeuksellisen vaikeaoireisia ja pitkäkestoisia tauteja. Yli sata lasta joutui sairaalahoitoon.

Nokian jätevedenpuhdistamon yhdysputki.
Nokian jätevedenpuhdistamon yhdysputki (katkaistu), josta vesikriisi sai alkunsa. Kuva: Antti Eintola / Yle
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Epidemiologi Sirpa Räsänen on tutkinut väitöksessään rota- ja norovirusten esiintymistä ja merkitystä lasten ripulitautien aiheuttajina. Tutkimusajankohtaan osui Nokian vesikriisi, jossa jäteveden saastuttama juomavesi aiheutti tuhansien ihmisten sairastumisen vatsatautiin.

Vesiepidemiaan liittyen Tampereen yliopistosairaalassa Taysissa hoidettiin kaikkiaan 115 lasta. Sairastuneiden lasten ulostenäytteistä löydettiin poikkeuksellisen monia tautia aiheuttavia viruksia ja bakteereja samanaikaisesti, enimmillään samalta lapselta seitsemän eri taudinaiheuttajaa.

– Pahimmillaan yhdellä lapsella oli rota-, noro-, adeno-, aichi-, bocavirus sekä bakteereista salmonella ja kambylobakteeri. Seitsemän taudinaiheuttajaa oli "jackpot", mutta muillakin lapsilla oli hyvin monen viruksen ja bakteerin cocktaileja. Valtaosalla lapsista oli enemmän kuin yksi taudinaiheuttaja, mikä jo sekin on poikkeuksellista.

Poikkeuksellinen tilaisuus tutkijoille

Epidemiaan liittyvät infektiot olivat lisäksi huomiota herättävän vaikeaoireisia ja pitkäkestoisia. Tutkijoille tilanne oli ainutlaatuinen.

– Eihän tällaisia epidemioita ole ennen raportoitu.

Räsäsen mukaan sairastuneiden lasten taudit olivat rajuja kaikissa tapauksissa, myös niissä joissa taudinaiheuttajia oli vain yksi tai kaksi.

- Näyttää ilmeiseltä, että jos taudinaiheuttajaa on paljon, niin siitä koituva tauti muodostuu rajuksi verrattuna siihen, jos esimerkiksi tauti leviää päiväkodissa lapsesta toiseen, jolloin virusmäärät ovat hyvin pieniä. Sillä tuntuu olevan merkitystä, kuinka saastuneen aineen välityksellä tartunta saadaan.

Noroviruksen merkitys korostuu

Rotavirusten aiheuttamien infektioiden määrä on pudonnut dramaattisesti sen jälkeen kun rotavirusrokote otettiin yleiseen rokotusohjelmaan. Tutkijan mukaan norovirusten osuus korostuu tutkimuksessa.

– Keskeinen löydös on se, että vaikka rotaviruksesta perinteisesti puhutaan lasten vakavimpien oksennus- ja ripulitautien aiheuttajana, niin myös norovirukset aiheuttavat sekä epidemioita että kausiluonteista mahatautia ja myös hyvin vaikeita infektioita.

Virukset poikkeavat toisistaan siinä, että rotavirus on pienten lasten tauti, mutta norovirus sairastuttaa kaikenikäisiä.

Tutkija toivoo, että norovirustakin vastaan saadaan pian rokote.

– Norovirus aiheuttaa paljon esimerkiksi ruokavälitteisiä epidemioita ja sairastuttaa myös paljon vanhuksia. Kehitteillä on yhdistelmärokote, joka suojaisi molemmilta näiltä viruksilta, ja jolla voitaisiin vähentää niin tautitaakkaa kuin kustannuksiakin.

Rotavirusrokote vähensi sairastumista dramaattisesti

Rokote rotavirusta vastaan otettiin Suomessa lasten rokotusohjelmaan vuonna 2009.  Sitä ennen rotavirus oli tavallisin pienten lasten vakavan ripulitaudin aiheuttaja, mutta rokottamisen myötä rotavirusinfektiot ovat vähentyneet merkittävästi.

Koko Suomen tasolla rotavirusten arvioitiin aiheuttaneen vuosittain jopa 2500 ja norovirusten noin 750 lasten sairaalahoitoa vaativaa infektiota. Rokotteen tultua rokotusohjelmaan sairaalahoitoa tai -arviota vaatineet rotavirustaudit vähenivät noin 80 prosenttia.

Rota- ja norovirustaudeista aiheutui yhteiskunnalle suuret kustannukset erityisesti sairaanhoitokustannusten ja työstä poissaolopäivien muodossa.  Sairaalahoitoa tai -arviota vaativat norovirustaudit aiheuttivat vuosittain yli 1,8 miljoonaa euroa, ja rotavirustaudit yli 3,7 miljoonan euron kustannukset vuoden 2007 hintatasolla.

Lääketieteen lisensiaatti Sirpa Räsäsen väitöstutkimus "Rotavirukset ja norovirukset lasten gastroenteriittien aiheuttajina: epidemiologia ja tautitaakka rotavirusrokotusten alkaessa" tarkastetaan Tampereen yliopistossa 22.1.2016.

Suosittelemme